Hronika trčanja: Nije pitanje koliko trčiš, već od čega bežiš

Nije pitanje koliko trčiš, već od čega bežiš.

Nemoj da trčiš ako to ne voliš, ma koliko ti društvo govorilo da je to dobro i poželjno. Trčanje je individualni sport. Ne treba ti spejs šatl oprema ili patike, ništa od toga neće samo da trči. Nađi svoj sport. Ako je to trčanje, nastavi da uživaš u njemu.

Nemoj da čekaš da imaš „adekvatnu opremu“ da bi počela da trčiš. Ne dozvoli da te ubede da je trčanje skup sport. Ne trče tvoje patike, nego tvoje telo. Neće ti aerodinamične helanke dati motivaciju, osim da u njima pokažeš lepo izvajane noge. U tom slučaju, ne razlikuješ se od tetreba koji svojim plesom i perjem mami ženku.

Ja volim da trčim sama. Sama određujem svoje vreme i brzinu i zabavljam se tako. To je ono što često zaboravljamo. Osim ako se ne pripremaš za Olimpijadu. Isto tako, postoje oni kojima je mnogo lakše i lepše da trče u društvu, po dvoje ili u grupama. U društvu te „vuku“ napred, onda malo ćaskaš pa ti vreme brže prođe ili te grupa motiviše da budeš brža.

Postoje oni koji svakog dana trče, nekada i po dva puta na dan. Kao da su zamenili život za trčanje. Njima je trčanje stvarnost, a život hobi. Na njih sam mislila kada sam se zapitala od čega bežiš kada trčiš. Mislim da je život mnogo više od trčanja. Svakodnevno trčanje iziskuje dosta vremena, a time zapostavljamo naše ljude. Ni jedna tartan staza ti ne može biti veća podrška od tvojih ljudi. Ona ne govori, ona ti je samo potpora.

Mnogi trče zato što je gojaznost savremena dijagnoza. Međutim, od jednog DIF-ovca sam saznala za grešku koju mnogi pravimo i mislimo da skidamo kilograme. Recimo da danas istrčiš 10km i skineš nešto masti. Sledeći put, ista ruta i isti cilj neće dati jednak rezultat. Ključ skidanja kilograma leži u kombinovanju brzina. U atletici su takve vežbe poznate kao FARTLEK. Kombinovanje i menjanje tempa. Postoji jedna aplikacija koju i sama koristim, a zove se GYM BOSS. Putem nje možeš da našteluješ da te upozorava na promenu. Na primer: 1 min trčanja sporog, pa 30 sekundi trčanja najbržeg što možeš, pa onda 30 sekundi brzog hoda. I taj ciklus ponoviš 10 puta. To je ukupno 20 minuta trčanja, a bićeš dobro oznojena. Kasnije povećavaš dužine, cikluse, malo se bolje informišeš i neće ti biti potrebni preparati za instant mršavljenje niti gladovanje kao stil života.

Primetila sam da sve više ljudi dok trči meri pređene kilometre putem aplikacija i kasnije te brojke postavlja na svoje društvene profile. To nije po sebi loše, govoriti o svojim navikama u široj zajednici. Kao bonus, naše telo luči manju dozu oksitocina (jednog od hormona „sreće“) prilikom svakog lajka koji dobijemo. Međutim, da li je pametno stavljati onlajn rutu kojom trčiš. Ukoliko trčiš redovno u približno isto vreme, daješ previše podataka javno koji se lako mogu zloupotrebiti. Možda je gledanje „Mesta zločina“ ostavilo danak na mene, ali „čuvaj se i Bog će te čuvati.“

Zašto nas godine, vreme, kilogrami teraju da se pokrenemo?

Trčanje kao strast, ali da vodimo računa da ta strast ne postane STRAdanje, da od prevelike želje ne sagorimo prebrzo. Ne može se polumaraton spremiti sa mesec dana pripreme ako ćete dušu ispustiti na stazi ili kolabirati ili napraviti trajnu povredu. Koja je onda poenta svega? Vrlo verovatno je da ćete posle izbegavati trčanje, jer to nije nešto u čemu se osećate dobro. I nije trčanje krivo nego smo mi krivi. Krivi smo što bi smo sve odjednom. Odjednom da se spremimo za trku i da se zategnemo. A trčanje traži vreme (kao i sve velike stvari u životu). I verujte mi, jeste teško, ali posle njega misli su nam smirene, manje vrtimo one bespotrebne i osećamo se bolje.

Zašto volim da trčim?

Prvo, zato što mi moja telesna građa to dozvoljava (da ne kažem da sam krakata), zato što imam brze reflekse i što sa svakim naletom nervoze i lučenja adrenalina (koji nas stavlja na „beži ili bori se“ stav) i kortizola (hormona stresa) se trčanjem polako otpuštam i tako doprinosim svom psihičkom zdravlju. Ali zato nemam pojma da uradim špagu, niti stoj na šakama. Gimnastika nije „moja šolja čaja“ Isto tako i joga. Nekome ona baš prija, a neko zaspi sa njenim asanama. Poenta je da nađeš svoj sport i to ne zato da bi se hvalili na društvenim mrežama već zato što će svaki sport oplemeniti tvoj život i učiniti te fleksibilnijim u starosti.

Ne moraš po svaku cenu da trčiš ako to ne odgovara tvojoj prirodi. Ja sam, recimo, veoma energična i impulsivna osoba i trčanje mi je pomoglo da tu brzinu i enormnu energiju kanališem. Kada bi naučnici rekli atletičarima da zamišljaju trku, isti centri u mozgu bi im se pokrenuli kao i kada trče. Nekada sam trčala sa slušalicama u ušima i muzikom koja mi daje dodatnu snagu da čak i brže istrčim. Osećala bih se tada kao da sam u nekom video spotu. Sada znam da je svako senzorno polje bitno. Te da ako trčite noću ili u šumi mnogo je bolje da trčite sa jednom slušalicom u uhu tako da drugo uvek bude slobodno. (najbolje je da su ti oba uha radar za okolinu). A oni koji žive i trče po gradu, znaju da automobili sami „izviru“ ni od kuda, pa da je nošenje slušalica u tim uslovima opasno.

Zašto volim da trčim po kiši? Zato što je vazduh svežiji i krepi me. Kada trčimo mi se znojimo i emitujemo toplotu jer se na taj način naše telo hladi. Kada se oblačiš za trčanje uračunaj debljinu odeće plus dvanaest stepeni. Što znači, nikako duksevi i debele trenerke, to će samo smanjiti emisiju tvoje energije prilikom trčanja, a to je ono što hladi telo i što ti je neophodno. Mišići pretvaraju hemijsku energiju u mehaničku, srce radi kao pumpa i pluća sa dijafragmom ubrzano rade i sve to povišuje temperaturu tela.

Usled pandemije ove godine verovatno nećemo ići na more da se „čvarimo” kao sardine, jedni uz druge na plažama. Iskoristite planine, šume i parkove Srbije, jer nisu džabe šume pluća planete.

Setite se i knjige „Bajka o Bendžaminu Baruhu“ od Gordane Kujić o travaru, Jevrejinu iz 16 veka. On je imao četiri ćerke i nijedna se nikada nije razbolela zato što je on koristio razne biljke kako bi njima kadio kuću i tako dezinfikovao prostor. Iako nije bio svestan postojanja mikroorganizama u to vreme, znao je da nešto (travke, eterična ulja i smole) pomaže očuvanju zdravlja njegove brojne porodice. Imajte to u vidu svaki put kada trčite ili hodate šumom.

Share