Geocaching – istraži svijet i sebe

Igra skrivanja, odnosno pronalaska “blaga” nazvana je Geocaching i postoji već 15 godina. U svijetu vrlo poznata i popularna, a kod nas tek u povoju. Geocaching je stvorio čitavu zajednicu ljudi koji vole prirodu, orijentaciju, matematiku, GPS, karte, istraživanje ili sve to zajedno. Brojka aktivnih učesnika u Geocachingu je veća od 2,5 miliona i svakodnevno raste.

Geocaching---istrazi-svijet-i-sebe

Dakle, po principu skrivanja gusarskog blaga, osoba sakriva geocache i ukucava njegove koordinate. Preko aplikacije na telefonu ili računaru dobijate sve potrebne informacije o skrivenoj lokaciji i krećete u potragu. Sam geocache može da ima različite veličine i oblike, ali jedan tipičan geocache uglavnom sadrži malu svesku u koju se upisuje ime i datum pronalaska, olovku, te par sitnica koje obično nemaju neku veliku materijalnu vrijednost. Pravilo je da ukoliko uzmete nešto iz kutije geocache, da u istu nešto stavite.

Geocaching---istrazi-svijet-i-sebe2

Lokacije na kojima se geocache (kontejner) može nalaziti zavise uglavnom od kreativnosti onoga ko sakriva. Od užih centralnih zona, pa sve do šuma i planina. Zanimljivo je što u velikom broju slučajeva svakodnevno prolazimo pored nekog od sakrivenih kontejnera, ali toga nismo ni svjesni. Oni mogu da budu sakriveni u nivou zemlje (ali ne i zakopani), mogu da vise (na drvetu ili banderi), da se nalaze u šupljinama, ogradama, da budu magnetima pričvršćeni za neki predmet. Danas je na planeti sakriveno više od million kontejnera.

Geocaching---istrazi-svijet-i-sebe3

Zajednica Geocachinga u svijetu je zaista ogromna, a u mnogim zemljama se često organizuju susreti geocachera, koji se druže, razmjenjuju iskustva i smišljaju nove lokacije za skrivanje. U našem regionu, Geocaching je još u povoju i u par narednih godina, očekuje se njegova ekspanzija. Geocaching je sjajan način za istraživanje onih bližih, ali i udaljenijih lokacija, a vrlo često je u svijetu poznat i kao hobi i vid razonode za porodicu u kojoj svi članovi udruženim snagama kreću u višečasovnu potragu za “blagom”. Ukoliko krećete u dužu potragu ili na neku manje pristupačnu lokaciju, dobro je ponijeti sa sobom vodu, udobnu obuću i odjeću, te naravno bilo kakav GPS uređaj, kartu i avantura može da počne.

Geocaching---istrazi-svijet-i-sebe4

Korisni linkovi za Geocaching:

Šta je Geocaching?
Kako funkcioniše Geocaching?

Fotografije: geocaching.com
Share