Foto izložba Veljka Vujčića “Blok X”

Foto izložbu Veljka Vujčića „Blok X” moći ćete da pogledate u Galeriji Bartselona (Belgrade Design District, 1 Sprat, lok. 96) od 22. novembra do 2. decembra.

Veljko Vujčić, je džez pijanista i fotograf iz Beograda koji će prikazanom izložbom fotografija  pretstaviti svoj projekat posvećen beogradskim blokovima.

Filozofsko čuđenje počiva u zapitanosti nad običnim, svakodnevnim, budalastim ili neprimetnim, uvreženim u mišljenje ili nerazmišljanje, u preispitivanju podrazumevanog. Ogled u fotografijama jedne te iste zgrade umetnikovog komšiluka i detinjstva, iz mnogih uglova, potraga je za novim ili starim pogledom na ono večno isto. Ova zgrada, građena kao hridina pobedonosnog ideološkog puta jedne nestale zemlje menja se i propada, ali i živi kao svaka stena koju ne miluju talasi vremena. Veljko kao džez pijanista poznaje problem beleženja ritma na notnom papiru, gde takozvana sinkopirana melodija ostaje rogobatan i nečitljiv zapis ukoliko nam je nedostupan tonski izvor koji bi je rastumačio. To ne biva sa asembliranim fotografijama koje su pred nama. Ovi vizuelni zapisi ritmički su povezani u triolske grupe u kojima, kao u džezu, svaka doba, odnosno fotografija, zadržava svoje osobeno trajanje, boju odnosno autentičnost. Izbor modela za ovaj ogled nije na odveć prepoznatljivim betonskim zdanjima Novog Beograda, već na Voždovcu, u ulici Vojvode Stepe koja poslednjih nekoliko godina doživljava onu Beogradsku večnu promenu koja briše juče kao da ga nikada nije bilo i baca ga pred noge nekog arogantnog sutra na koje se nevoljno navikavamo. Za umetnika ona je mimo svega jedna ankerovana životna odrednica koja se iznova sagledava, premerava, precenjuje i potcenjuje, prevrće i krivi. Jedno podneblje nasrtljivo na oko, kojemu se smrtno zamera i prašta sve dok ne utihne u nekom snolikom nestanku van procene i korekcije, u čistoj datosti bez posmatrača.

tekst: Vladimir Protić

Share