Foto izložba My little bibliography

“Moja mala bibliografija” je izložba fotografija koja će biti otvorena u galeriji Bartselona (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96) 30. maja u 19h.

Foto-izlozba-My-little-bibliography3

“Ljubav prema sačinjavanju bibliografija stekla sam na studijama. Nakon studija imala sam puno slobodnog vremena, koje mi je godinama bilo uskraćeno i nisam znala šta da radim. Ubrzo sam uvidela da sam tokom školovanja zadobila ozbiljne probleme koji se održavaju na moje sposobnosti, ali i na ponašanje. Rešila sam da napravim spisak mojih tegoba/loših osobina, a onda sam se setila da ja nisam jedina. Mnogi kompozitori imali su iste probleme kao i ja, patili su od: glavobolje, melanholije, kratkovidosti, borili su se sa sujetom. Sigurno su se neki kao i ja borili sa izlivima besa, ali za potrebe ove lične bibliografije navedeni su samo neki furioso stavovi, koji su imali snažan uticaj na mene. Na izložbi je prikazan deo bibliografije, a svaki termin upotpunjen je vizuelno fotografijama i zvučnim primerima u kojima se prezentuje kako ja čujem muziku kada me boli glava, kako sviram kada ne nosim naočare, kako zvuči melanholični klavir, kako se podsmevam kad me ‘ščepa sujeta’ i zujanje u mojoj glavi kad pobesnim. Fotografije za potrebe ove izložbe načinio je David Pužado kojem su navedeni termini i zvučni primeri bili inspiracija za iste. Zvučni primeri nastali su uz veliku pomoć dizajnera zvuka Vladimira Živkovića.”

Marijana Dujović

Foto-izlozba-My-little-bibliography2

“Od samog početka kada mi je Marijana rekla za projekat ideja mi se veoma dopala. Jedna od mojih strasti jeste intrepretacija pisma, zvukova ili slika kroz moj foto-aparat. Veliki izazov… najpre sa mnom samim, a potom (kada je to moguće) sa autorom originalnog dela. Jedini način na koji mogu da se povežem sa delom autora jeste komunikacija. Komunikacija je deo mog rada i taj deo posla mi je draži od bilo čega drugog, jer empatija je deo mog DNK.”

David Pužado

Foto-izlozba-My-little-bibliography

David Pužado (fotografije)
Marijana Dujović (koncept)
Vladimir Živković (dizajn zvuka)

Share