Ekokapsula – novi način kampovanja

Zamislite samo vaš ušuškan, udoban kutak smešten na nekom planinskom proplanku, zelenoj dolini ili pored vode. Kutak koji je mobilan i ekološki. Ne govorimo o kamp prikolici niti kući na točkovima već o ekokapsuli. Ekokapula je realtivno nov koncept koji vam omogućava da kampujete, pa čak i živite bilo gde u vašoj održivoj, mini eko kući.

Ekokapsula---novi-nacin-kampovanja

Ekokapsulu je razvio tim Nice architectsKapsula – kuća deluje veoma malo posmatrana spolja, ali unutra je sasvim pristojno opremljena i pruža udobnost i komfor.

Ako maštate o eko kući i životu van civilizacije (barem na kratko) ekokapsula zvuči kao idealno rešenje za takav način života budući da može da funkcioniše potpuno nezavisno i samoodrživa je. Nije potrebno da bude povezana na konvencionalnu mrežu odakle bi koristila vodu i struju, a sve što je potrebno za normalan život može generisati iz svog okruženja. Ekokapsula ima svoje solarne panele, koristi snagu vetra i prikuplja kišnicu koja se koriti za zadovoljavanje potreba ,,domaćinstva” vodom.

Ekokapsula---novi-nacin-kampovanja4

Kapsula je napravljena od fiberglasa i aluminijuma, opremljena je kupatilom sa tušem za kompostiranje i toaletom, mini kuhinjom sa sudoperom, kao i krevetom na rasklapanje. Nameštaj je izrađen od jednostavnih, laganih materijala i raspoređen je tako da prostor može da ,,diše”.

Ekokapsula---novi-nacin-kampovanja2

Ekokapsula je osmišljena za život van civilizacije za jednu ili dve osobe u trajanju do godinu dana, zavisno od uslova u kojima je smeštena kapsula. Ona je dobar saveznik za avanturu u divljini ili specifičnoj sredini.

Ekokapsula---novi-nacin-kampovanja3

Budući da se radi o relativno novom konceptu cena je i dalje prilično visoka, ali sa daljim razvojem i protokom vremena vrlo verovatno je da će kroz nekoliko godina ovako nešto biti daleko rasprostranjenije i šire dostupno.

Pogledajte video kako biste stekli bolji uvid u to kako kapsula izgleda:

Share