Eko vesti

LET AVIONA NA SOLARNI POGON

Solarni avion Solar Impuls dva (Solar Impulse 2) nastavlja svoj put oko sveta. Pre nekoliko dana je ponovo poleteo iz San Franciska u Kaliforniji ka Finiksu u Arizoni, na jugozapadu SAD. Solarni avion je na svoj veliki put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta 2015. godine, a tokom svog leta koji je imao više etapa pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Japanu. Do sada najrizičniji deo putovanja je bio let preko Pacifika, koji je pređen u dve etape. Posle nešto više od 120 sati leta od Japana preko Tihog okeana, sleteo je na Havajima. Tu je ostao prizemljen devet meseci zbog oštećenja baterije i nedovoljno sunčeve svetlosti tokom zimskog perioda. Letelicom na smenu upravljaju dva švajcarska pilota Bertran Pikar i Andre Boršberg.

eko vesti

Solarni avion leti bez goriva, a struju crpi iz 17 000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metara, dok mu je težina svega 1.5 tona zbog čega je veoma osetljiv na turbulencije.

STARE TELEFONSKE GOVORNICE PRETVORENE U MINIJATURNE KANCELARIJE

Crvene telefonske govornice šarmantan su podsetnik na britansku tradiciju i gotovo da nema turiste koji je posetio Ujedinjeno Kraljevstvo a da se nije fotografisao u jednoj takvoj govornici. Sa ekspanzijom smart telefona njihova upotreba je sve manja. To je bio povod da se jedan njujorški kreativni tim poigra sa ovim britanskim simbolom pa je preuređivanjem govornica nastao čitav niz mini kancelarija u jednom popularnom, zajedničkom radnom prostoru za frilensere smeštenom u Edinburgu. Firma koja stoji iza ove ideje je Barworks. Svaka „kancelarija“ je opremljena wi-fi signalom, monitorom i štampačem.

Eko-vesti-2

EKO KUĆICE OD KARTONA

Ne u njima ne žive tri praseta iz dečije priče, ove kućice zaista postoje. Kuća od kartona zvuči kao nešto što ne može imati duži rok trajanja, međutim holandski dizajneri iz studia Fiction Factory napravili su održivu kartonsku kuću Wikkelhouse. Wikkelhouse u doslovnom prevodu znači zamotana kuća, a njeno ime opisuje metod koji je korišćen u njenom nastanku. Naime, velike rolne recikliranog kartona se namotavaju i umnožavaju praveći na taj način čvrstu konstrukciju. Dvadesetčetiri puta je potrebno obmotati ovaj kartonski materijal kako bi se postigla izdržljivost, stabilnost i trajnost u odgovarajućem obliku. Kada se postigne željeni oblik i čvrstina, materijal se prekriva vodootpornim materijalom i dodaju se drveni elementi.

Eko-vesti-3

Zamotana kuća je prilagodljiva i može se personalizovati za svakog svog stanara. Moguće je praviti i veće objekte na ovaj način jednostavnim dodavanjem izdeljenih sekcija. Prednost ove kuće je (osim ekološkog aspekta) njena prilagodljivost i mobilnost. Naime, ove kućice se veoma lako mogu transportovati i premestiti u bilo koje okruženje, od poljane, šume, plaže, krova zgrade do privatnog dvorišta. Ono što je posebno interesantno je činjenica da su ove kućice opremljene i kuhinjom i kupatilom baš kao i regularne kuće.

eko vesti 4

ELEKTRIČNI RECIKLIRANI BICIKL

Agneli Milian bicikli su italijanski autentičan proizvod. Italijanski majstor Luka Anjeli je osnivač i kreativni genije koji stoji iza ovog jedinstvenog dizajna. On je uspeo da u svom radu spoji blagodeti savremene tehnologije sa veštinom stare škole dizajna. Svaki od bicikala koji je izašao iz njegove radionice napravljen je ručno od vintidž delova koji datiraju iz pedesetih godina prošlog veka, od okvira do rezervoara, a svi delovi su pažljivo prerađeni i prilagođeni savremenim potrebama. Anjeli je početkom devedesetih još kao mladić u svojim dvadesetim godinama, otvorio studio u kome je počeo da eksperimentiše sa izradom nameštaja od starih delova.

Eko vesti 5

U njegovom radu se prepoznaje preciznost, perfekcionizam i posvećenost majstora svakom detalju. Od funkcionalnosti do estetike, ništa nije razvijenije na uštrb onog drugog.

VODA ZA PIĆE BILO GDE I BILO KADA

Nada Bottle odnosno Ne boca ili Nije boca kako bi zvučao srpski prevod, je proizvod koji su osmislila dva zaljubljenika u prirodu i ekologiju. Ukoliko volite da provodite veme u prirodi, istražujete dubine šume, planinarite, kampujete ili obilazite tropske predele zasigurno ćete imati veliki prtljag na leđima. Boce sa vodom zauzimaju dosta prostora, a i PET ambalaža je loša po životnu sredinu. Zbog toga su ove boce idealne za ovakav aktivni stil života.

eko vesti 6
Ove specijalne boce u sebi imaju sistem koji filtrira vodu tako da vam neće biti potrebno da nosite velike zalihe vode sa sobom. Materijal od koga su napravljene je veoma otporan na habanje i uticaje spoljašnje sredine. Kupovinom ove boce svako dobija pristup do čiste, pitke vode budući da boce poseduju specijalne filtere. One su izvorno osmišljene za ljude koji provode puno vremena van kuće, u prirodi, ali mogu se koristiti i svakodnevno u uobičajenim situacijama.

KOMPANIJA KOJA UZGAJA DRVA ZA PROIZVODNJU NAMEŠTAJA

Navikli smo da velike kompanije bahato zloupotrebljavaju prirodne resurse i vode se isključivo profitom, međutim uvek postoje svetli primeri koji izlaze van ovog klišea. Masaya & Company je kompanija koja je posvećena dizajnu i održivom razvoju i to ne samo deklarativno. Za svaki proizvod koji prodaju oni zasade 100 novih sadnica drva, a okviran broj do sada zasađenih drva se procenjuje na 350 hiljada.

eko vesti 7

Moderan dizajn u kombinaciji sa ručnim radom i akcentom na jedinstvene detalje čini ove komade nameštaja veoma popularnim i poželjnim. Ono što je za svaku pohvalu je činjenica da kreatori ovog koncepta u prirodu vraćaju ono što su od nje uzeli. Na taj način kupovinom novog nameštaja nećete imati na savesti vlastiti doprinos uništavanju šuma i urušavanju ekosistema.

Share