Ejda Lavlejs – pionirka programiranja

Ejda Lavlejs (Ada Lovelace) je živela u ranom devetnaestom veku, ali svet nije prepoznao njen značaj u domenu nauke i matematike sve do pre pola veka. Malo ljudi zna da je upravo ona bila prvi programer, stoga smo odlučili da podelimo sa vama sedam, ne toliko poznatih činjenica o njoj i njenom životu:

Ejda-Lavlejs---pionirka-programiranja

1. Nije bilo uobičajeno da žene u njeno vreme studiraju matematiku i prirodne nauke generalno. Na insistiranje njene majke Ejda je imala tutore i učitelje iz ovih disciplina ali je to pre bila posledica straha da njena ćerka ne postane ćudljiva i da ne razvije nepredvidljivi temperament njenog oca Lorda Bajrona.

2. Prilikom objavljivanja njenih beleški, pod mentorom Čarlsom Bebidžem, Ejda se potpisala samo inicijalima A.L.L. za koje je smatrala da imaju najviše šansi da sakriju njen identitet i da je zaštite od radoznalih očiju javnosti.

3. Ejdine beleške su uključivale ono što se danas smatra prvim kompjuterskim programom. Iako kod nikada nije isproban, jer mašina njenog mentora Čarlsa nije bila izgrađena, zna se da bi bio metod za izračunavanje niza Bernulijevih brojeva.

4. Prema priznanju samog Čarlsa, Ejda je ukazala na grešku u njegovog jednačini koja je, da nije bilo nje, mogla da bude i prvi kompjuterski bag.

5. U svojim kasnijim godinama, Ejda je pokušavala da svoje veštine usmeri na razvoj numeričkih šema koje bi donosile pobedu u kockanju, ali ovi njeni pokušaji nisu bili plodni koliko i ostali.

6. Ejdina dostignuća su otkrivena i priznata tek stotinak godina nakon njene smrti. Njene beleške su objavljene 1953. godine kada su je svetski poznati naučnici imenovali najranijim stručnjakom kompjuterskog modeliranja i računanja.

7. Osamdesetih godina dvadesetog veka američka vlada imenovala je novi programski jezik po njoj. Zove se, pogađate, Ejda.

Share