Eco friendly kućni uređaji – život u domu koji misli na prirodu

Kada govorimo o prirodi, ekologiji i načinima da zaštitimo našu okolinu od štetnih uticaja, elektronika i kućni uređaji su među poslednjim stvarima na koje mislimo. Može čak delovati kako su očuvanje prirodnih resursa i elektronika dve potpuno nespojive, čak i suprotstavljene kategorije. Međutim, činjenica je da su nam kućni aparati potrebni da bismo normalno funkcionisali u modernom društvu. Srećom, danas se na tržištu mogu naći uređaji koji služe svojoj uobičajenoj nameni, a istovremeno imaju eco friendly karakteristike.

Prema tome, očuvanje naše prelepe planete možemo započeti upravo iz našeg doma – pažljivim odabirom kućnih uređaja koje koristimo. Usvajanje ekološki prihvatljivih rešenja ne samo da nam može pružiti mir, već i uštedu novca i vremena. Sve je više renomiranih brendova bele tehnike koji razvijaju inovativne tehnologije u cilju dizajniranja energetski efikasnih uređaja. Pozitivan ishod ovakve ekološki svesne proizvodnje vidljiv je i na tržištu gde postoji veliki izbor kućnih aparata koji znatno manje štete prirodi od starih modela. Koji su to dugoročni benefiti korišćenja eco friendly uređaja?

Ušteda energije kao vodeća prednost

Ekološki prihvatljivi kućni uređaji dizajnirani su tako da u svom radu koriste minimalnu količinu energije. Na ovaj način, štedi se energija koja se kasnije može koristiti za druge bitne poslove u domaćinstvu.

Pre kupovine bilo kog kućnog aparata obavezno proverite da li je energetski efikasan, odnosno kom energetskom razredu pripada. Na svakom uređaju bi trebalo da stoji oznaka energetske klase (od A do G), gde najefikasniji modeli pripadaju A razredu. Ukoliko se opredelite za aparate sa oznakom A, A+, A++ ili čak A+++ moći ćete da smanjite potrošnju vode i struje u kući u odnosu na uređaje sa manje zvezdica. Primera radi, kupovinom mašine za pranje veša sa zvezdicom možete uštedeti do 40% vode i 20% električne energije.

Niska potrošnja energije ne donosi korist samo vašem domu ili zajednici, već celoj planeti koja u savremenom dobu očigledno prolazi kroz ozbiljnu energetsku krizu i još otkriva načine da pređe na obnovljivu energiju.

Ušteda novca – zeleni dom čuva kućni budžet

Kao rezultat smanjene potrošnje energije dobijamo i manje mesečne račune za struju i vodu. Zapravo, ako uložimo u energetski efikasne uređaje, te primenjujemo neke eko navike u svakodnevnom životu možemo uštedeti mnogo novca.

Uz jednostavna i nezahtevna poboljšanja u domu, može se uočiti velika razlika u potrošnji na godišnjem nivou. Neki od primera korisnih navika i praksi su isključivanje svetla i uređaja koji se ne koriste, sušenje odeće na žici, zamena običnih sijalica halogenim ili LED osvetljenjem. U zimskim mesecima od velike koristi mogu biti pametni termostati na radijatorima, koji automatski regulišu temperaturu ili se mogu isključiti kada nikog nema u prostoriji.

Vredi razmotriti i sledeće: kupovinom novog, ekološki prihvatljivog uređaja dugoročno se štedi. Iako to znači početnu investiciju, manje će koštati od stalnih popravki starih aparata koji znatno više troše električnu energiju. Pored ulaganja u eco-friendly kućne uređaje, korisno je investiranje u kvalitetnu stolariju. Prozori koji dobro dihtuju mogu da smanje ukupne troškove grejanja za 10 do 25 procenata.

Inovativni modeli kućnih uređaja se lako koriste

Tehnologija napreduje vrtoglavom brzinom, pa mnogi modeli frižidera, šporeta, veš mašina i sudomašina podsećaju na uređaje iz naučno-fantastičnih filmova. Iako na prvi pogled rukovanje inovativnim kućnim aparatima može delovati komplikovano, zapravo je izuzetno jednostavno.

Većina ovih modela ima ugrađen LED displej koji reaguje na dodir, kao i brojne pametne funkcije i automatska podešavanja. Eko programi su samo neke od opcija koje čine upravljanje kućnim aparatima jednostavnim, a istovremeno štede novac i energiju kada ih koristite.

Eco friendly uređaji su bezbedni i zdravi

Pored brojnih energetski efikasnih mogućnosti, ekološki prihvatljivi kućni uređaji su bezbedni i zdravi za upotrebu. Tako šporeti sa staklokeramičkom pločom dolaze sa senzorima koji održavaju sigurnu temperaturu kuvanja. Frižideri i aspiratori se proizvode sa ugljenim filterima, a inverter klima uređaji tako da koriste ekološki gas. Mnogi modeli veš mašina, kao i mašina za pranje posuđa imaju posebne antibakterijske programe. Na taj način, ulaganjem u eco friendly uređaje ulažemo i u zdravlje u sopstvenom domu.

Smanjuje se zagađenje vazduha

Kupovina uređaja koji efikasno koriste vodu i energiju omogućava smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu. Zapravo, korišćenjem kućnih aparata koji imaju energetsku klasu A značajno se smanjuje emisija ugljen-dioksida i ostalih štetnih gasova.

Jedan od načina da se aktivno učestvuje u dekarbonizaciji jeste reciklaža starih uređaja. Primera radi, ako je već vreme da se kupi novi frižider, stari treba reciklirati i tako sprečiti da izolaciona pena i ostala rashladna sredstva iz njega dospu na deponiju. Isto važi i za ostale kućne uređaje, jer je to idealan način da se smanji elektronski otpad koji preti da izazove nepopravljivu ekološku katastrofu u svetu.

Moderni uređaji imaju odlične performanse

Savremeni ekološki održivi i prihvatljivi uređaji imaju i sledeće značajne karakteristike. Naime, oni su opremljeni najnovijim električnim motorima, sadrže moderne kompjuterizovane komponente i operativne sisteme. Zbog svega toga njihove su performanse i te kako bolje u poređenju sa tradicionalnim modelima aparata. Inovativni modeli veš mašina mogu brže oprati veš, rerne sa preciznim podešavanjem temperature sigurno će ispeći jelo, a sudomašina oprati i osušiti posuđe. Uz sve to, zahtevaju manje održavanja, upravo zbog toga što se u njihovoj proizvodnji koriste najnovije tehnologije i komponente.

Ostvarenje poreskih olakšica

U pojedinim zemljama sveta usvojeni su zakoni na osnovu kojih građani mogu ostvariti brojne poreske olakšice i subvencije kada kupe ekološki prihvatljive kućne uređaje. Cilj ovih podsticaja je, sasvim jasno, povećanje upotrebe energetski efikasnih uređaja i očuvanje životne sredine. U Srbiji se subvencije za energetsku efikasnost zasad uvode na planu zamene stolarije i izolacije zidova.

Savet za kraj – unesite sobne biljke u dom

Već je jasno da upotreba eco friendly kućnih uređaja može značajno da koristi i životnoj sredini i mesečnom budžetu. No, važno je znati da uz kućne uređaje koji ne štete okolini, držanje sobnih biljaka može da bude još jedan sjajan način da svoju kuću pretvorite u ekološko domaćinstvo.

Sobne biljke igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom. Uklanjaju toksične pare i hemikalije poput formaldehida i ugljen-monoksida kroz svoje lišće i korenje. Osim toga, u blizini sobnih biljaka poboljšava se koncentracija, pamćenje i produktivnost. Stoga se nemojte zadržati samo na nabavci kućnih aparata A energetske klase – kupite i saksijsko cveće za svoj dom. Tako ćete još više uživati u kući koja misli dobro našoj planeti.

Share