Četiri dekorativne i vrlo korisne biljke za vaš dom

Uređenje doma je široko polje za ispoljavanje naše kreativnosti, ukusa i smisla za lepotu. Svako od nas u sređivanje doma unosi lični pečat ali uz to postoje i određeni univerzalni elemetni uređenja prostora kao što su sobne biljke. Sobne biljke mogu oplemeniti prostor i dati mu određenu dozu svežine i vrlo su korisne za ljude i njihovu okolinu. U nastavku pročitajte koje su to 4 biljke koje su jednostavne za negovanje ali pre svega korisne za tu malenu životnu sredinu koju nazivamo svojim domom.

Sablje / Indijansko pero (Sansevieria)

Postoji nekoliko verzija ove biljke: patuljaste, šarene, jednobojne ili cilindričnog lista. Koju god od ovih verzija sablji odabrali, nećete pogrešiti s obzirom na to da su sve vrlo korisne po okolinu. Sablje prečišćavaju vazduh u njega ispuštajući veću količinu kiseonika, a upijajući štetne materije iz vazduha.

Ova biljka je vrlo jednostavna za održavanje zbog čega je pogodna za one koji su početnici u gajenju biljaka. Ne treba je zalivati mnogo s obzirom na to da je ona jedna od biljaka sa mesnatim listovima u kojima čuva vodu (nešto poput kaktusa). Naravno ovo nije rešenje za njenu negu, već samo olakšanje, jer upravo zbog ove njene osobine treba je zalivati na svakih 10 dana ukoliko su topli meseci u pitanju, a ako je reč o zimi, tada kao i svaka druga biljka miruje i potrebno ju je zalivati nešto ređe, jednom mesečno. Sablje vole dnevnu svetlost, ali mogu da podnesu i senku, iako će tada (ako je u pitanju verzija sa šarenim listovima) šare na listvoima biti slabijeg intenziteta.

Šeflera/ kišobran drvo (Schefflera arboricola)

Svojom bujnom i razgranatom krošnjom koju možete jednostavno oblikovati, šeflera će učiniti da vaš dom postane prava mala oaza. Lako uklopiva biljka poput nje, upotpuniće mesto pored prozora na nekom stočiću ili čak radni sto ukoliko je manja biljka u pitanju.

Šeflera je jedina biljka koja iz vazduha upija sve loše supstance duvanskog dima i filtrira vazduh zbog čega je pogodna za kuće u kojima ima pušača. Ne zahteva preteranu negu, potrebno joj je svetlo mesto i dosta vode. Kao i svakoj drugoj biljci, zimi joj je količinu vode koju dobija potrebno smanjiti, a preko letnjih meseci nećete pogrešiti ako je malo više zalijete, jer to može dobro podneti.

Raste kao drvo iz čijeg se stabla protežu manje grančice sa po nekoliko listova koji podsećaju na kišobran, a orezivanjem možete napraviti oblik koji vam se dopada.

 Dracena (Dracaena)

Dracena je jedna od biljaka koje u svakom trenutku možete pronaći u obližnjoj cvećari. Izgledom podseća na palmu, a njeno uzgajanje je vrlo jednostavno s obzirom na to da lako podnosi nedostatak vode. Jedina obaveza je da ovu biljku nikada ne tuširate i ne orošavate joj listove previše, jer se voda, zbog specifične građe listova, može zadržati u nihovom dnu i izazvati truljenje. Dracena takođe dobro filtrira vazduh.

Ova malena biljka čvrstog stabla braon boje lepo će izgledati u domovima u kojima provladađuju drveni materijali, ali i u onim svetlim sa belim nameštajem, jer su joj listići svetle zelene boje, što će lepo izgledati u odnosu na bele površine.

Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Ova svima dobro poznata biljka krupnih listova jedan je od najboljih čistača prostora koji možete pronaći. U svojim mesnatim, krupnim listovima ona sadrži posebnu vrstu bakterije koja se hrani štetnim i toksičnim materijama iz vazduha, a za uzvrat od nje dobijate svež vazduh ispunjen kiseonikom.

Uprkos tome što je malo zahtevnija za uzgajanje, fikus je biljka koju nikako ne smete izostaviti u odabiru biljaka za vaš enterijer. Potrebno mu je umereno zalivanje s obzirom na to da dosta vode zadržava u svojim listovima i svetlo mesto (ali može podneti i senku). Optimalna temperatura za njegov razvoj je oko 15 stepeni, te ga ne treba držati uz grejna tela. Svakog proleća biljku je potrebno prihranjivati (prirodnim ili veštačkim) đubrivom za biljke.

Share