Buđenje iz zimskog sna

Kad se završi uzbuđenje oko praznika i pojedu se poslednje zalihe ruske salate i sitnih kolača, januar postaje jedan usporen mesec koji bismo najradije proveli vareći prazničnu trpezu umotani u ćebe, nesposobni za ozbiljne akcije. I ja upravo kucam ovaj tekst u pet do dvanaest ne zato što sam imala bezbroj obaveza ceo dan, nego zato što sam preusporena i namirena i samo me poslednji trzaji odgovornosti sprečavaju da odgodim ovo, naljutim glavnu i odgovornu urednicu i prebacim se u horizontalni položaj.

Budjenje-iz-zimskog-sna8

Ipak, ma koliko ideja o zimskom snu delovala privlačno, teško je sprovodljiva u delo. A osim toga, ako baš ne želimo da napravimo svoju dozu vitamina D i odlučimo se za ostanak kod kuće kad god možemo, to i dalje ne treba da znači da računamo na vreme kao unapred izgubljeno. Naprotiv! U vašim rukama je upravo prozor u svet i ogroman izvor znanja i zabave, pa zašto ga koristiti samo za skidanje filmova? Evo kako možete da iskoristite lenjo vreme kod kuće i ovog januara uradite za sebe nešto dobro.

OBRAZUJTE SE I ZABAVITE

Verujem da ste već upoznati s idejom TED predavanja, verovatno najzanimljivijih dvadesetominutnih predavanja kojima možete da prisustvujete, i njihovim motom: Ideje vredne širenja. TED, inače skraćenica za Technology, Entertainment, Design, jeste neprofitna organizacija. Ako već niste provodili sate uz ovaj sajt, predlažem vam da obavezno krenete i mogu da garantujem da ćete naći nešto zabavno – između ostalog i zato što su govornici toliko sjajni da sam ja lično zabavnim nalazila i teme koje me ne bi zainteresovale da vidim članak o njima u novinama. Pogledajte, na primer, najpopuarnije TED predavanje, o tome da li škole ubijaju kreativnost; ili pak ono o tome kako prepoznati lažova; manekenka Kameron Rasel održala je predavanje o tome kako izgled nije sve u životu, a možete naći čak i predavanje o 10 stvari koje niste znali o orgazmu.

Budjenje-iz-zimskog-sna10

NAUČITE NEŠTO NOVO

Kada otvorite sajt Skillshare, dočekaće vas pitanje: Šta želite da naučite danas? Bilo da želite da se bacite u onlajn marketing, programiranje ili pak naučite da štrikate, ovde ćete naći bezbroj videa koji će vam to omogućiti. Neki od videa su besplatni; za pristup svima moraćete da platite mesečnu ili godišnju članarinu. Trenutno je aktivan novogodišnji popust, pa je mesečna članarina svega šest dolara. Vredi!

Budjenje-iz-zimskog-sna5

Budjenje-iz-zimskog-sna7

POIGRAJTE SE U KUHINJI

Pre nekog vremena umeće u kuhinji zavisilo je od onoga što smo pokupili od majki i lične inspiracije, eventualno kuvara šarenih stranica – koje ipak nije posedovala svaka kuća. A onda je došao internet, food blogovi i bezbroj stranica koje nas uče kako da od namirnica napravimo ne samo nešto jestivo, već i ukusno. Sticajem okolnosti ove sam praznike provodila bez mame koja je glavni i odgovorni urednik kuhinjskih igrarija – pored osnovnih uputstava na Fejsbuku, napisala mi je samo “Gugl je tvoj prijatelj ovih dana”, prihvatajući onlajn igru i upućujući me i sama na nju. Dakle, uputite se na Food52, All Recipes, food sekciju BBC-ja ili pak Food Network i podignite svoje kulinarske sposobnosti na viši nivo, čak i ako ste potpuni početnik. Bonus domaća preporuka: Hleb i lale, omiljeni food blog autorke teksta na kom ćete, pored vegetarijanskih recepata i fantastičnih fotografija, naći i tople svakodnevne priče autorke Nevene Zelunka Cvijetić.

Budjenje-iz-zimskog-sna

Budjenje-iz-zimskog-sna3

POČNITE DA UČITE NOVI JEZIK

Ako oduvek razmišljate o tome da bi bilo dobro naučiti francuski ili nemački ali nemate vremena ili novca da dvaput nedeljno posećujete kurs, možda je pravo vreme da iskoristite blagodeti mreže i krenete sa novim jezikom. Duolingo je jedna od najpopularnijih aplikacija za učenje jezika i na njoj možete da se oprobate u engleskom, švedskom, klingonskom (!) i još dvadesetak jezika. Aplikacija prati vaš napredak, a možete da se takmičite i sa prijateljima. Duolingo je besplatan i dostupan za veb, Android i iOS.

Budjenje-iz-zimskog-sna11

Livemocha je druga zajednica ljudi koji uče jezike od izvornih govornika koja zasad nudi 38 jezika i mogućnost da jezik unapređujete ćaskajući sa njima. Upravo je naziv sajta Livemocha odabran kako bi podsećao na opuštenu atmosferu kafića.

Budjenje-iz-zimskog-sna6

Da li ste već i sami probali nešto od naših predloga? Ili pak imate neki novi za nas? Voleli bismo da čujemo – pišite nam na društvenim mrežama i tagujte @PlezirMagazin. 🙂

Share