Biljke bogatstva i prosperiteta

Verovatno vam se u izučavanju i upoznavanju biljnog sveta do sad desilo da se susretnete sa tvrdnjom kako je neka biljka ‘dobra za novac’ ili kako ‘privlači obilje i bogatstvo’. I šta se desi – svaki put kad čujete tu rečenicu, vi zapravo shvatite da je nekoj drugačijoj biljci reč. O čemu se zapravo radi? Nazivi kao što su ‘biljka novca’ ili ‘drvo novca’ koriste se za desetine biljnih vrsta koje rastu širom sveta. Njihovo ime često vuče korene i vezano je za Feng šui praksu koja daje posebno mesto i vrednost sobnim biljkama koje imaju funkciju da usmere energiju ka građenju finansijske sreće. Osim što nas unošenje zelenila u domove ponovo povezuje sa prirodom i spaja sa svetom oko nas, ono takođe simboliše rast, fleksibilnost i napedak. Zdrave biljke u zatvorenom prostoru pospešuju životnu energiju, podržavaju naše namere, privlače izobilje i rast u različitim životnim segmentima.

Ako se vodimo Feng šui pravilima, na prvom mestu je da pronađemo kutak našeg životnog prostora koji je posvećen obilju i prosperitetu. To ćemo učiniti tako što stanemo na ulazna vrata našeg doma licem okrenutim ka unutra i lociramo krajnji levi ugao. Ako dobro osmotrimo prostor brzo ćemo shvatiti i šta se dešava. Da li je prazan? Zatrpan stvarima? Uredno organizovan? Razmislite šta to metaforički predstavlja.


Možda je to deo vašeg doma koji je ispunjen prašinom i niste obratili pažnju na njega mesecima? Da li to znači da niste spremni da realno sagledate svoje finansije i hrabro se upustite u rešavanje novčanih problema? Ovaj deo prostora takođe simboliše i kako se postavljamo prema sopstvenim vrednostima i koliko cenimo sebe, što je u direktnoj korelaciji sa materijalnim bogatstvom. Naša sposobnost da primimo obilje duboko je ukorenjena u tome kako i koliko vrednujemo sebe.


Koje su to biljke koje će nam svojim prisustvom pomoći da otvorimo vrata obilja i prosperiteta?

Drvo novca (Pachira aquatica)
Ova vrsta je poznata i pod nazivom gvajanski kesten i vodeni kesten. Prirodno raste u tropima u Centralnoj i Južnoj Americi. Odlikuje se zelenim palmastim listovima, glatkom korom i izduženim cvetovima. Ima pet listova po stabljici, a taj broj se izuzetno ceni u Feng šui praksi zbog simbolike. Njeno uzgajanje je izuzetno lako, biljka ne zahteva mnogo svetlosti, uspeva u delimičnoj senci i na umerenim temperaturama. Izuzetno joj prija redovno prihranjivanje, naročito u toku prve godine.

Srećni bambus (Dracaena sanderiana)
U pitanju je biljka sa kojom ste se sigurno najčešće susretali od svih navedenih. Možete ga pazariti bilo gde – od cvećare do supermarketa. U azijskim zemljama se veruje da u kuću donosi sreću i novac. Ovo zapravo i nije bambus, već je u pitanju vrsta dracene. Njeno uzgajanje je veoma lako – biljka raste isključivo u vodi i ono što je najbitnije je da njeno korenje uvek bude pokriveno vodom. To je vrsta koja zaista ne zahteva dodatnu pažnju.

Krasula (Crassula ovata)
Po Feng šui praksi biljke koje imaju kružne i zaobljene listove poznate su po tome da privlače sreću. Krasula ima tu fiziološku odliku, tako da je idealan poklon nekome ko recimo pokreće novi posao. Ovo je biljka koja uz odgovarajuću negu može živeti godinama. Ono što je najbitnije je da tokom dana ima par sati direktne sunčeve svetlosti i da je zalivate tek onda kad je zemlja u potpunosti suva.

Ukrasna detelina (Oxalis triangularis)
U Irskom folkloru je Sveti Patrik ubrao detelinu iz trave kako bi slikovito ukazao na doktrinu o Svetom Trojstvu, gde svaki od listova predstavlja svetog duha, oca i sina. Iz tog razloga detelina je postala neprikosnoveni simbol sreće. Ukoliko je uzgajate u zatvorenom prostoru postavite je blizu prozora kako bi primila obilje svetlosti. Biljku je potrebno redovno zalivati, ali tek kad se površinski sloj zemlje osuši.

Zlatna puzavica (Epipremnum aureum)
U mnogim azijskim zemljama se veruje da je ovo biljka koja donosi bogatstvo i novac u kuću ili kancelariju. Takođe je poznata po svojoj osobini da efikasno pročišćava vazduh i uklanja toksine. Njeno uzgajanje i nega su vrlo jednostavni – voli indirektnu sunčevu svetlost i redovno zalivanje.

Kineski dolar (Pilea peperomioides)
Kineski dolar je izuzetno popularan među onima koji žele da privuku novac i pozitivnu energiju u svoj dom. Biljka ima veoma atraktivne okrugle listove koji su pravo osveženje svakom kućnom dekoru. Ovo je biljka koja dobro podnosi temperature iznad 13°C, ne voli direktnu sunčevu svetlost, tako da je idealno mesto za nju kraj zapadnog prozora. Zalivajte je isključivo onda kad se zemlja osuši.

Švedski bršljan (Plectranthus verticillatus)
U pitanju je višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz jugoistočne Afrike i smatra se jednom od najučinkovitijih biljaka za privlačenje izobilja. Može se uzgajati na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Na otvorenom se koristi uglavnom kao pokrivač tla. Ukoliko ga uzgajate u svom domu obavezno saksiju podignite na policu ili vitrinu kako bi biljka poprimila padajuću formu i neometano se razvijala. Nemojte je izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti zato što ima izuzetno osetljivo lišće koje veoma lako može da izgori.

I na kraju ovog biljnog putovanja, ne možemo a da ne spomenemo bosiljak. Ovo je biljka koja se češće uzgaja na otvorenom, ali takođe može biti dekorativan element na prozorima naših domova. Bosiljak vodi poreklo sa indijskog potkontinenta i tamo mu se pridaje veliki značaj. On je jedna od najmoćnijih lekovitih biljaka koja po hinduističkom i budističkom verovanju donosi dobro zdravlje, bogatstvo i prosperitet. Osim toga deluje i kao repelent protiv komaraca. U zatvorenom se uzgaja isključivo pored prozora i za njegov neometan rast potrebno je minimum četiri sata sunčeve svetlosti dnevno. Biljka se zaliva kad se gornji centimetar zemljišta osuši. Kako bi bosiljak formirao lep, žbunasti oblik neophodno je povremeno čupkati njegove listiće na vrhu, čak i cvetne pupoljke, kako bismo sprečili pojavu semena i usmerili energiju rasta. Redovno uklanjajte uvele i izbledele listove sa biljke. Osim što privlači dobru energiju i odbija insekte, bosiljak se korist i kao čaj ili izuzetan začin u pripremi jela.

Sada kad ste upoznati sa tim koje biljne vrste privlače dobru energiju i prosperitet, nakon prolećnog raspremanja vašeg doma ostaje samo da se odlučite za biljku koja vam najviše prija oku i prijanja uz srce. Ukoliko ste u Beogradu, obavezno posetite Prolećnu izložbu cveća u parku Manjež koja traje do 9. aprila. Možda vas baš tamo očekuje neka biljčica sa kojom ćete zajedno rasti i cvetati u dolazećim danima.

Share