ALEKSANDAR TOPIĆ – Dizajn za vesele ljude

Te 2011. sam naišla na bedževe mladog umetnika koji su me kupili svojim vrcavim optimizmom. Od tog trenutka pratim rad ovog domaćeg dizajnera kome sada već, verujem, ne treba mnogo predstavljanja. Veseli dečak, zaljubljenik u male stvari, dobar print i rukom napisano pismo, vođen svetlom stranom Sile. Drago mi je što konačno mogu da vam predstavim Aleksandra Topića iz mog ugla

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude14

KAKO DA TE PREDSTAVIM ZA POTREBE OVOG INTERVJUA: KAO GRAFIČKOG DIZAJNERA, ILUSTRATORA, FOTOGRAFA, SLOBODNOG UMETNIKA, LJUBITELJA ŽIVOTA I LEPIH SITNICA, PREDUZETNIKA, ENTUZIJASTU…?
Moja profesija je grafički dizajner (diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu), a u opis mog postojanja može sve ostalo da se navede. Još za vreme studija sam odlučio da sam sebi neću postavljati granice i da ću raditi šta god mi se bude radilo.

NEPRIMETNO SI SE „NAMETNUO“ DOMAĆOJ MODNOJ SCENI. KAD KAŽEM NEPRIMETNO MISLIM NA TO DA SI MEĐU PRVIMA KOD NAS LANSIRAO MODNE DODATKE ZA MUŠKARCE U VIDU LEPTIR MAŠNI KOJE SU POSLE UZELE MAHA, A ODRŽALE SE NA SCENI KVALITETOM. ŠTA ZA TEBE PREDSTAVLJAJU TVOJE BOWTIES?
Hvala na ovom pitanju. Samo pitanje je potvrda mog rada. Moje BOWTIEs za mene predstavljaju esenciju mog stvaralaštva, nepregledna prostranstva kreativnosti, radost u svakom smislu, proboj mog imena u medijima i test izdržljivosti.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude

PORED KLASIČNIH JEDNOBOJNIH, MNOGE TVOJE MAŠNE SU SA RAZIGRANIM PRINTOVIMA. RECI NAM NEŠTO VIŠE O KOMBINOVANJU ISTIH I NA KOJE JOŠ NAČINE KREIRAŠ KARAKTER SVOJIM MAŠNAMA?
Znate, mi se sretnemo. Tekstil i ja. To nikada nije mukotrpan rad. Čista radost je kada se sretnemo! Mislim da je karakter mojih mašni u stvari moj karakter – veselkast! Znate, ja ne pravim biznis planove, recipročne korake, ne kalkulišem… Ja samo stvaram po inspiraciji. I to je moj jedini zakon.

ČESTO UMEŠ DA POČASTIŠ, NAS, LJUBITELJE STRIPOVA I FANTASTIKE SPECIJALNIM KOLEKCIJAMA KOJE SADRŽE NAŠE OMILJENE JUNAKE. ŠTA TI LIČNO BIRAŠ: MARVELA ILI DC COMICS? LIGHT OR DARK SIDE OF THE FORCE? KAKO JE DOŠLO DO SARADNJE SA DAMOM KOJA PRAVI STAR WARS FIGURICE KOJE KRASE TVOJE MAŠNE?
DC Comics i Light side of the Force. Nataša Vučićević je devojka koja studira 3D animaciju i veliki je zaljubljenik u polimernu plastiku. Saradnja se desila spontano, onako kako valja. Saznao sam za nju na Facebook-u, uradili smo probne figure a danas joj prepuštam potpunu autonomiju nad radom. Samo joj kažem temu. Star Wars kolekcija nam je najuspelija mini kolekcija do sada.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude6

MORAM DA PITAM, KO BOLJE NOSI TVOJE MAŠNE: VEČITI DŽENTLMENI ILI DAME SA STAVOM?
Najbolje ih nose veseli ljudi.

KAKO TO OBIČNO IDE SA IDEJAMA I KREATIVNOŠĆU, JEDNA STVAR POKREĆE DRUGU, UPLIĆE SE SA TREĆOM I STVARA POTPUNO ČETVRTU. TI SI SVOJ ASORTIMAN PROŠIRIO NA PINJUNKIE BEDŽEVE (ČIJI SAM DUGOGODIŠNJI FAN, PRIZNAJEM), A ZATIM I NA TORBE, KRAVATE, RAZGLEDNICE. HAJDE DA POČNEMO SA BEDŽEVIMA – ISTIČU SE SPECIFIČNIM PREZABAVNIM SLOGANIMA. DA LI TO TVOJ SARKAZAM ILI VEČITI OPTIMIZAM ISIJAVA IZ NJIH?
PINJUNKIE bedževi su moj prvi projekat. On je nastao u avgustu 2011. godine. Na osnovu njega sam imao hrabrosti da lansiram prvu kolekciju leptir mašni 10 meseci kasnije. Čak i kada vam se učini da bedž ima sarkastičnu poruku on samo treba da oraspoloži. Dakle, večiti optimizam! To je mnogo vidljivije na kompletima bedževa.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude10

TEBI LIČNO NAJOMILJENIJI SLOGAN/KOLEKCIJA BEDŽEVA KOJU SI DO SADA STVORIO?
Meni je najomiljenija prva kolekcija. Naivna je, istinska i nastala je od 1000 dinara sa kojim nisam znao šta da uradim. Znate, ja volim te male istinske stvari koje nisu opterećene novcem.

ZA DOSTAVU TVOJIH PROIZVODA JE KARAKTERISTIČNO I TO ŠTO UVEK POŠALJEŠ RUČNO PISANU PORUKU KUPCU. KOLIKO TI JE VAŽAN TAJ INDIVIDUALNI PRISTUP SVAKOJ MUŠTERIJI?
Takvim gestom održavam pravo ručno pisano pismo u životu. Važno mi je da kupci osete da sam od početka do kraja uz svoj proizvod – od izbora materijala, dizajniranja pakovanja pa do slanja paketa.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude9

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude8

NA ČEMU TRENUTNO RADIŠ, KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA KOLEKCIJA?
Trenutno radim na dostupnosti mojih proizvoda u (pravim) prodavnicama. Nova kolekcija leptir mašni može da se očekuje krajem godine ali se ja svakako trudim da između dve kolekcije bude malih tematskih serija.

Hajmo na još par blic pitanja:

KOME JE NAMENJENA KESA S NEBESA?
Svakom kome plastična kesa kvari outfit.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude7

DA LI PLANIRAŠ DA PROŠIRIŠ PONUDU I AKO DA, U KOM PRAVCU?
U narednom periodu ću biti fokusiran na bazičnije komade garderobe poput majica.

KUDA IDE STREET STYLE U SRBIJI?
Street style u Srbiji ide paralelno sa internetom, a on neprekidno ide negde. Videćemo gde.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude4

DA LI VIŠE VOLIŠ DA VIDIŠ MUŠKARCE SA LEPTIR MAŠNOM ILI KRAVATOM?
Volim da vidim muškarca koga ne opterećuje ono što nosi, već ga dopunjava.

KOLIKO VREMENA TI JE POTREBNO ZA IZRADU JEDNE MAŠNE?
Rade se u seriji, nikada nisam merio vreme.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude3

MODNI DETALJ KOJI JE SVIMA NEOPHODAN OVOG LETA?
Bedž sa motivom sladoleda.

OMILJENI PLEZIR U LENJE SLOBODNE DANE?
Šejk od banana, Plazma keksa i hladne kafe. I to nije slobodan dan, to je slobodan momenat.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude5

ULTIMATIVNI ODMOR?
Tri sočne breskve i mleko za sunčanje.

OMILJENI KUTAK U NOVOM SADU/BEOGRADU?
Novi Sad: poslastičarnica Kitch & Chic.
Beograd: Gde god.

ALEKSANDAR-TOPIC---Dizajn-za-vesele-ljude12

DA MOŽEŠ DA BIRAŠ NEKO DRUGO MESTO NA PLANETI ZA ŽIVOT, TO BI BILO…?
Negde gde ima puno palmi.

ŽIVOTNA MANTRA?
Polako i sve će biti.

foto: editorijal Teodora Ivkov, ostale fotografije @acamacacici

Share