8. MART U DKSG – Podrška ženama u kulturi i umetnosti

Međunarodni dan žena – 8. mart u Domu kulture „Studentski grad“ biće obeležen bogatim kulturnim programom. Dom kulture „Studentski grad“ je ceo mesec mart posvetio ženama, koje danas daju doprinos kulturi i umetnosti na domaćoj kulturnoj sceni. Žene u kulturi i umetnosti, rediteljke, režiserke, ženski bendovi, pitanje rodne ravnopravnosti, žensko pismo, sve će to biti deo programa koje DKSG priprema za mart. Time DKSG daje podršku pitanju žena, prvenstveno u kulturi i umetnosti u Srbiji danas.

U 19 sati u Maloj sali dugogodišnji saradnik i predavač Doma kulture Mićun Ristić održaće predavanje o NICO.
Rođena je kao Christa Päffgen, sa šesnaest je postala tražena manekenka i uzela ime Niko. Živela je u Italiji, Francuskoj i Engleskoj; kretala se u boemskim krugovima i glumila u nekoliko filmova, uključujući Felinijev Sladak život. U Njujorku je bila deo Vorholove Fabrike i jedna od Chelsea Girls. Na prvom albumu Velvet Underground otpevala je tri pesme, ali su to bile takve pesme da bi već i zbog njih, uz minuli rad, bila ikona pop kulture. Njena prava karijera je počela tek tada: na svakom od šest solo albuma u periodu od 1968. do 1985. zabeležen je jedinstven autorski glas. Ako su zvučne i poetske slike bile uglavnom tmurne a ponekad i ekstremne, to nije bilo zbog sklonosti ka dekadenciji. Niko je progovorila i o surovim i tragičnim iskustvima (otac joj je umro u duševnoj bolnici, bila je silovana u petnaestoj godini i sl.) sa čudesnim mirom, koji postoji i u srcu oluje.

-8. MART U DKSG – Podrska zenama u kulturi i umetnosti

U 20 sati u Klubu Magistrala biće održan razgovor o „Ženskoj čitanci“ autorke Vere Kopicl. Pored autorke u razgovoru učestvuju Dubravka Đurić, Silvia Dražić, Radmila Lazić i Vera Kopicl.
Znamo li ih sve: Jefimija, Jelena Balšić, Eustahija Arsić, Milica Stojadinović Srpkinja, Draginja Draga Gavrilović, Danica Marković, Anđelija L. Lazarević, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović, Svetlana Velmar – Janković, Judita Šalgo, Milica Mićić Dimovska, Vida Ognjenović, Radmila Lazić, Gordana Ćirjanić, Nina Živančević, Biljana Srbljanović, Mirjana Novaković i Milena Marković. O njima govori Ženska čitanka.

“Ovo delo je siguran prvi korak ne samo za buduće izučavaoce ženskih autorskih poetika, već i za sticanje neophodnog znanja iz ove oblasti svake obrazovane osobe svesne važnosti poznavanja nacionalne književnosti i kulture u celini“, rekla je Ivana Đurić Paunović.

-8. MART U DKSG – Podrska zenama u kulturi i umetnosti 2

U 21 sat u Velikoj sali popularni sint-punk sastav Lollobrigida nastupiće na velikom koncertu u DKSG povodom Osmog marta.

Lollobrigida je sastav koji je prvobitno nastao kao duet, a čiji je duhovni vođa i kreativni motor hrvatska medijska zvezda Ida Prester. Legenda kaže da je Ida u leto 2005. godine zakoračila na muzičku scenu Hrvatske debi-albumom Cartoon Explosion, sa koga su se izdvojili hitovi Party i Bubblegum Boy. Najnoviji sastav pored vokalistkinje Ide Prester, čine Nikola Vukotić, Petar Stojanović i Svebor Šakić. Dobitnici su MTV nagrade za najbolji regionalni bend 2009. godine. Cela bivša Jugoslavija pleše uz njihovu muziku, a njihovi koncerti su rasprodati širom regiona.

-8.-MART-U-DKSG-–-Podrska-zenama-u-kulturi-i-umetnosti-3

ULAZ NA SVE PROGRAME ZA 8. MART U DKSG JE BESPLATAN.

Share