Retko viđene ilustracije Salvadora Dalija

Za Salvadora Dalija granice nisu postojale kada je njegov umetnički izraz u pitanju. Tome u prilog govori opus radova koji se pruža sve od ilustracije kuvara do dizajna logoa za Chupa Chups. Avangardni umetnk nas je tokom čitave karijere oduševljavao svojom genijalnošću i nepredvidljivošću.

Nadrealizam i svet fantazije za Dalija su bili prirodno polje delovanja, zato i ne iznenađuje činjenica da je došlo do povezivanja sa još jednim majstorom fantazije u čijoj izmaštanoj zemlji čuda smo se svi rado u detinjstvu „gubili”. Naravno, znate da govorimo o Luisu Kerolu i njegovoj Alisi u zemlji čuda. Možda niste znali, ali Dali je davne 1969. uradio jednu seriju ilustracija posvećenu upravo Alisi. Svega 2700 primeraka je odštampano i samo retki srećnici imaju to zadovoljstvo da u svojoj biblioteci čuvaju ovo originalno, specijalno izdanje Alise u zemlji čuda.

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija

Pre dve godine je obeleženo 150 godina od prvog izdanja Alise i u tu čast odštampano je novo izdanje knjige sa Dalijevim ilustracijama u kvalitetnom, tvrdom povezu. Ukoliko tražite ideju za poklon za neku posebnu osobu, ovaj specijalni primerak Alise možete pronaći na Amazonu.

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija2

U međuvremenu, ostavljamo vas da uživate u isprepletanim svetovima mašte ova dva genijalca.

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija11

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija10

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija9

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija8

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija7

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija6

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija5

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija4

Retko-vidjene-ilustracije-Salvadora-Dalija3

 

 

Share