Plesnom predstavom Scrape otvoren deseti festival savremenog plesa i performansa

Deseti „Zlatni Kondenz”, koji ove godine obeležava značajan festivalski jubilej, otvoren je sinoć u Bitef teatru, plesnom predstavom „Scrape” Jovane Rakić, i trajaće do 25. oktobra. U okviru festivalskog programa koji organizuje Stanica – Servis za savremeni ples, u više prostora u Beogradu (Magacin u Kraljevića Marka, Bitef teatar, Centar za kulturnu dekontaminaciju) publika će moći besplatno da pogleda šest performansa.

Takođe, juče je kao uvod u Kondenz festival održan prvi dan međunarodnog skupa „Nomad Dance Advocates” koji se bavi zagovaranjem bolje pozicije plesa u Srbiji i regionu, a koji je okupio više desetina međunarodnih i domaćih stručnjaka, među kojima i zvaničnike Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Austrije, Francuske, Švedske i drugih zemalja.

Druge večeri festivala, u subotu, 21. oktobra u 20 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na programu je svetska premijera performansa „Thundesrstruck” švedske autorke Stine Nyberg, koji polazi od fenomena genija i čudaka kakav je bio Nikola Tesla, da bi propitala poziciju žene u nauci i umetnosti. U predstavi, autorka „pleše” sa Teslinim kalemom proizvodeći „električni performans”. Nakon Beograda, performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu u MDTu, a zatim kreće na svetsku turneju.

Performans „Thunderstruck” polazi od devetnaestovekovnog fenomena putujućih predstava o struji. U vreme kada je struja još uvek bila naučni novitet, na ovakvim predstavama prikazivana je kao magija. Thunderstruck je feministički pristup performansu sa Teslinim kalemom. Polazi od interesa za koreografiju pokreta, zvuka i objekta postavljenih na jednakim osnovama – gde oba izvođača, svetlo, tehnika i zvuk nastupaju kao glavni protagonisti. Ovaj performans stvara alternativu postojećim mačo-spektakularnim nastupima sa Teslinim kalemom, spajajući tehničke inovacije sa dugotrajnim istraživanjem o nauci i magiji. Thunderstruck se vraća u vreme kada su umetnik i naučnik verovali u mogućnost transformacije sila prirode u sile koje pokreću društvo, koristivši prirodnu energiju za stvaranje gotovo magičnih naprava. Predstava daje i jasan uvid u rodno uređenu istoriju struje, kult genija i potencijal magije.

Performans je nastao nakon kroz istraživanje sa arhivistkinjom Sandrom Linel (Linnell) u jesen 2016. godine, a zatim kroz rad u Beogradu, u Staničinom rezidencijalnom programu StationOne maja 2017. godine. Stanica je koproducent predstave, uz MDT iz Stokhholma, a uz lokalnu podršku Centra za promociju nauke.

Share