Obuća od recikliranog bambusa

Hong Kong je grad sa ubedljivo najvećim brojem oblakodera na svetu. To u praksi znači i mnogo gradilišta. I dok se u ostatku sveta za gradnju objekata koriste metalne skele, u Hong Kongu se i danas gradi po principima koji se primenjuju već vekovima. Zbog toga su skele koje građevinski radnici koriste kako bi sazidali neke od najviših zgrada na svetu napravljene od bambusa. Međutim, kako pomenuti materijal nije izdržljiv koliko i metal, to u praksi znači da svake godine više od 5 miliona šipki od bambusa završi na otpadima posle svake gradnje. Količina zagađenja je tolika da su vam se verovatno upravo oči zavrtele u krug od računanja.
Dobra vest je da postoje ljudi koji su razmišljali o tome kako mogu da recikliraju pomenuti materijal. Rešenje su videli u obući koja će se praviti od recikliranih ostataka nekadašnjih skela.
Obuca od recikliranog bambusa5
Projekat se zove Bam-On i trenutno se prikupljaju sredstava za njegovu realizaciju putem crowfunding kampanje na Kickstarteru.
Obuca od recikliranog bambusa4
Trenutno u ponudi postoje dva modela espadrila i posebni su po tome što je gazište napravljeno od bambusa, a veoma lako se održavaju i mogu se prati u veš mašini.
Obuca od recikliranog bambusa3
Espadrile izgledaju odlično a i vi ćete se osećati dobro noseći ih znajući da ste pomogli rešenju jednog velikog problema.
Share