Miša Mihajlo Kravcev: maestro boja i emocija

Slikam, pišem, živim i volim istom strašću

Samostalna izložba beogradskog slikara Miše Mihajla Kravceva, biće otvorena u Milanu, u prestižnoj galeriji Mira Persolja, Via Voghera 11, na Dan žena, 8. marta 2019. godine, i trajaće sve do 30. aprila, a Kravcev će na njoj izložiti dvadeset svojih ulja na platnu.

Galerija poznatog umetnika, skulptora i restauratora Persolje, jedna je od najrespektabilnijih i locirana je u poznatom delu Milana, u srcu grada u kome se odvijaju likovna dešavanja. Galerija sarađuje sa velikim svetskim imenima slikarskog sveta i okuplja impresivan skup ljubitelja umetnostii.

Kravcev je do sada imao veliki broj zajedničkih i 25 značajnijih samostalnih izložbi u Srbiji i u raznim evropskim zemljama. Po rečima Maje Živanović, likovnog kritičara, radi se o jednom od najpopularnijih i najprodavanijih srpskih slikara. Zanimljivo je da umetnik nije izlagao 17 godina, sve do aprila 2018. godine, kada je izložio svoja platna u Domu Vojske Srbije. Umetnik kaže da za neizlaganje nema opravdanje, ali smatra da mu izložbe nisu ni bile potrebne, pošto su u međuvremenu njegova dela bila tražena i dobro prodavana na svih šest kontinenata. Posle zapažene izložbe u Beogradu, koja će ostati upamćena po velikom odzivu publike i ogromnom interesovanju za njegova umetnička dela, Kravcev je prihvatio poziv da izlaže u Sarajevu, u ekskluzivnom prostoru, „4 Sobe Gospodje Safije”, prilikom koje je izazvao izuzetno interesovanje medija.

Još na početku karijere, Mirjana Živković, urednica kulture dnevnog lista Politika, ukazivala je na ovog umetnika kao potpuno osobenu pojavu u svetu slikarstva. Otvarajući njegovu izložbu u Kući Đure Jakšića, u Skadarliji, istakla je da se radi o slikaru koji gaji potpuno autentičan stil.

Osim u slikarstvu, Kravcev je uspešan i kao književnik, a široj publici, najpoznatiji je po noveli „Proleće jednog lava”, koju je objavila Dereta, 2016. godine. Reč je o noveli koju mnogi po snazi reči porede sa romanom „Mali princ”. Veliki poznavalac hermetike, Miša svet duboko promišlja i predstavlja ga veoma ekspresivno kroz jak kolorit i bića koja simbolizuju moć, sreću, slobodu, besmrtnost, plodnost i bogatstvo.

„Prvobitni cilj moje umetnosti je da prenesem nešto lepo. I to ono lepo koje je večno i koje poseduje i prenosi sam eliksir života. A ono postoji u našoj svesti, jer smo i mi sami samo deo prirode. Trudim da te aksiome osvestim u ljudima, tako da je „Mišaizam” možda najprecizniji izraz za moju umetnost.”

Share