Beč dobija plutajuće vrtove na Dunavu

Grad Beč ove godine dobija novo, ekološko pojačanje u borbi protiv klimatskih promena. Ugledajući se na Pariz, u bečkom Dunavskom kanalu će biti postavljeni plutajući zeleni vrtovi – nova gradska zelena oaza za opuštanje i uživanje.

Zahvaljujući ovoj inicijativi računa se da će Dunavski kanal postati važan koridor svežeg vazduha u vrućim letnjim mesecima. U okviru planiranih radova biće postavljene velike ploče koje će promenadu uz Dunavski kanal povezati sa Kaiserbadom koji se nalazi nasuprot restorana Otto Wagner Schützenhaus. Imajući u vidu da u ovom delu kanala postoji mnogo betonskih površina, predviđeno je da se one u određenoj meri uklone, pa da se posebna pažnja posveti ozelenjavanju. Planirano je  postavljanje velikih posuda u koje će biti posađene višegodišnje biljke, trave, veliki grmovi i stabla. Pejzažne arhitekte su predvidele brojne opcije za sedenje i ležanje u bujnom zelenilu.

„Otvaramo prostor uz reku za sve, stvaramo atraktivne površine za besplatno korištenje i time doprinosimo visokom kvalitetu života u našem gradu.“ – navodi inicijatorka ovog projekta Uli Sima.

U saopštenju za javnost ove srede navedeno je da bi gradnja trebalo da počne u narednih nekoliko nedelja, a nova zelena površina će biti postavljena do jeseni. Procena je da će radovi iznositi 3 miliona evra.

Share