Zemlji preti nestašica sveže pijaće vode

Južnoafrički grad Kejptaun mogao bi da postane prvi veliki grad u savremenoj istoriji koji se suočava sa oskudicom pijaće vode, ali ova opasnost preti i drugim mestima na planeti, upozoravaju stručnjaci.

Situacija u Kejptaunu samo je jedan od ekstremnih primera na koji naučnici upozoravaju već duže vreme, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

U Kejptaunu je juče pala dugo očekivana kiša, a stanovnici su na tome zahvaljivali Bogu i slavili na ulicama. U tom gradu je u protekle tri godine pala minimalna količina padavina, pa je oko četiri miliona stanovnika primorano da se pridržava strogih pravila kako bi se sprečilo da česme presuše.

Uprkos tome što voda pokriva 70 odsto površine planete Zemlje, pijaće vode nema toliko koliko neko može pomisliti, a samo tri odsto ukupne vode čini sveža voda. Procenjuje se da preko milijardu ljudi nema pristup vodi, kao i da se 2,7 milijardi suočava sa oskudicom bar jednom mesečno. Istraživanje iz 500 najvećih gradova sveta, sprovedeno 2014, pokazuje da se jedan od četiri nalazi u „stresnoj situaciji” zbog nedostatka vode.

Projekcije UN pokazuju da će globalna tražnja za svežom vodom do 2030. nadmašiti zalihe za 40 odsto, zahvaljujući kombinaciji klimatskih promena, ljudskih akcija i rasta populacije.

Naučnici upozoravaju da je Kejptaun samo vrh ledenog brega i da se sa sličnom situacijom suočavaju i drugi gradovi poput Pekinga, Sao Paola, Bangalora, Kaira i Džakarte. Nestašica pijaće vode može da postane ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokia, Majamija i Meksiko Sitija.

Share