Zelena moda

  • Veštačka koža napravljena od fermentisanog čaja bi mogla da napravi revoluciju u modi 

Vlakna nastala od zelenog čaja bi mogla uskoro da počnu da se upotrebljavaju kao ekološka alternativa prirodnoj koži. Vlakna su 100% biorazgradiva zbog čega nakon njihove upotrebe ne ostaje nikakav suvišni otpad. Umesto zemljišta i semena svako plastično bure sadrži gelasti film koji se sastoji od celuloznih vlakana a nus proizvod je kombuhe. Ovaj film se uzgaja uz pomoć bakterija i kvasca. Nakon što se osuše vlakna se mogu koristiti za pravljenje odeće, cipela ili tašni i materijal po svom izgledu i svojstvima veoma podseća na kožu.

Zelena moda

Ova vlakna se mogu proizvesti laboratorijski tako da bi ovaj izum mogao da napravi pravu revoluciju u modnoj industriji. Korišćenjem ovih vlakana u modnoj industriji značajno bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu, budući da modna industrija proizvodi veliku količinu otpada čak i onda kada se odeća reciklira i u tom slučaju u jednom momentu mora završiti na otpadu. Za razliku od nje, odeća izrađena od ovog materijala je u potpunosti biorazgradiva.

  • Armani najavio da više neće koristiti prirodno krzno

Modni kreator Đorđo Armani najavio je da više neće koristiti prirodno krzno u svojim kolekcijama jer usled tehnološkog napretka više nema nikakvog opravdanja za brutalnost nad životinjama.

Zelena moda2

Od sezone jesen/zima 2016, prirodno krzno se neće koristiti ni u jednoj kolekciji Armani Grupe. Ta odluka se ogleda u stavu njegove bogate klijentele koja posebnu pažnju posvećuje problemu zaštite i brige za životnu sredinu i životinje, stoji u Armanijevom saopštenju. Alternative koje danas postoje zahvaljujući napretku tehnologije, omogućile su da se modna industrija konačno okrene veštačkom
krznu.

  • Odeća od PET ambalaže

Australijska dizajnerka TJ Cowlishaw je pokrenula ekološki modni brend AARLI. Ono po čemu se njen brend razlikuje od drugih je činjenica da u svojim kolekcijama dizajnerka koristi netipične materijale i materijale koji bi u suprotnom završili na otpadu. Jedan od osnovnih materijala koji je dizajnerka koristila u izradi svojih modela je kombinacija neiskorišćenog džinsa sa greškom koji je godinama stajao u skladištima budući da nikada nije stigao do rafova prodavnica kao i recikliranu plastiku od PET ambalaže. Korišćenjem miksa ovih materijala u radu, dizajnerka je osvojila više nacionalnih i internacionalnih nagrada.

Zelena moda3

“Još kao devojčica, budući da nismo imali mnogo novca dok sam odrastala, sam naučila da cenim vintidž modu i dizajn” izjavila je dizajnerka. Osim ljubavi prema modi, ekologija i osvešćivanje ljudi na ovu temu su njen važan cilj i motiv delovanja. “Kupujući “brzu modu” morate razumeti da svaka vaša akcija ima efekat na veliki broj ljudi, zajednica i ekosistem” navodi ona.

Brend AARLI koristi isključivo organske, održive materijale, viškove iz proizvodnje i materijale koji godinama stoje neiskorišćeni u skladištima, kao i reciklirane materijale. Trenutno je u pripremi letnja kolekcija.

Share