Vitamini u kozmetičkim proizvodima

U savremenim formulacijama kozmetičkih proizvoda, koji po nameni i obliku pripadaju  različitim grupama, najviše se koriste vitamini A, E, C (i njihovi derivati) i pantenol, kao i različite kombinacije ovih vitamina. Kozmetički proizvodi sa vitaminima mogu da ispolje odgovarajuće dejstvo samo ako su vitamini upotrebljeni u adekvatnoj koncentraciji i ako se nalaze u stabilnom obliku.

Ovi vitamini mogu da imaju različite kozmetičke efekte. Najčešće utiču na vlaženje i omekšavanje kože, na keratinizaciju ćelija epiderma, na strukturiranje dlake kose i na smanjenje štetnih efekata slobodnih radikala.

Vitamini-u-kozmetickim-proizvodima

Pored dobro poznate uloge vitamina A u organizmu, ovaj vitamin je neophodan za normalno funkcionisanje različitih procesa koji se odigravaju u koži, pre svega u epidermu. Vitamin A reguliše rast epidermalnih ćelija, sprečava krajnji stadijum keratinizacije, učestvuje u sintezi kolagena, sprečava atrofiju vezivnog tkiva, ubrzava sintezu glikozaminglikana i neophodan je za reprodukciju ćelija bazalne membrane.

U kozmetičkim preparatima vitamin A se koristi u obliku retinoida (retinol, retinaldehid, retinil-propionat, retinil-acetat). Svi ovi oblici vitamina A imaju mogućnost da se u koži, nakon aplikovanja, konvertuju u retinoinsku kiselinu koja jedina ima biološku aktivnost. Retinoidi ispoljavaju osobinu da normalizuju ćelijske funkcije i time štite kožu od prevremenog starenja. Zato se i koriste u kremama protiv bora i to najčešće u obliku retinola, retinil-palmitata, retinil-acetata i retinil-linoleata. Radi povećanja njihove stabilnosti često se kombinuju sa vitaminom E.

Žene u dvadesetim i ranim tridesetim godinama mogu da koriste kremove sa vitaminom A kako bi sprečile produbljivanje finih bora i poboljšale teksturu i boju kože. Kozmetički proizvodi na bazi nanoemulzija ostvaruju kontrolisanu isporuku vitamina A, kao i njegovu isporuku u dublje slojeve kože, što preparat čini efikasnijim. Tako na primer, kozmetička kuća L’Oreal koristi nanokapsule kao nosač za retinol. Beta-karoten je prekursor vitamina A koji štiti oštećenu i dehidriranu kožu, posebno pod uticajem UV zraka, pa se preporučuje za proizvode za negu kože posle sunčanja. Supstance koje su bogate vitaminom A, a koriste se u kozmetici su uglavnom biljna ulja kao što su bademovo, avokadovo, borago i ulja šargarepe i burutija.

Vitamin E je zajedničko ime za sve tokoferole koji ispoljavaju biološku aktivnost. Sintetski  dl ά-tokoferol ima dvostruko nižu biološku aktivnost od prirodnog d ά-tokoferola. Vitamin E u obliku tokoferola je prisutan u biljnim uljima, posebno u ulju pšeničnih klica. Ovaj vitamin je stabilizator ćelijskih i mitohondrijskih membrana jer deluje kao “hvatač” slobodnih radikala. Kao antioksidans ima sposobnost da predupredi proces fotostarenja kože, pa je obavezan sastojak preparata za zaštitu  kože od sunca i preparata posle sunčanja. Vitamin E u obliku tokoferola je podložan oksidaciji, pa se u kozmetičkim proizvodima, radi veće stabilnosti koristi u vidu d i dl ά-tokoferil-acetata, linoleata, sukcinata ili nikotinata. U literaturi se navodi da vitamin E acetat štiti kožu od delovanja UV zraka, da ima antiinflamatorni efekat, da vlaži kožu, ublažava nastale i “sprečava” pojavu novih bora i poboljšava mikrocirkulaciju kože.

Supstance tipa ovlaživača (engl. moisturizers) koji deluju unutar kože i pokazuju značajan efekat vlaženja kože su upravo vitamin E acetat i linoleat. Zahvaljujući efektu vlaženja kože, vitamin E acetat je veoma čest sastojak preparata koji usporavaju nastajanje sitnih i dubokih bora (anti-aging preparati), zatim kremova i losiona za prevenciju i sprečavanje degenerativnih promena na koži, kozmetičkih proizvoda za negu suve, ispucale i oštećene kože lica, tela i ruku.

Vitamini-u-kozmetickim-proizvodima-2

Vitamin C ili askorbinska kiselina se u organizmu nalazi u dva oblika, kao l-askorbinska kiselina i l-dihidroaskorbinska kiselina. Kao jak antioksidans, ovaj vitamin je “hvatač” slobodnih radikala baš kao i vitamin E.  Oni, zapravo, deluju sinergistički čime se postiže veća zaštita od oksidacionog stresa. Zajedno se koriste u preparatima za zaštitu od UVB zračenja, mada je pokazano da vitamin C ima bolju zaštitu od vitamina E kada je u pitanju fototoksično dejstvo UVA zraka na kožu.

Vitamin C deluje na aktivnost fibroblasta i tako učestvuje u sintezi kolagena. Poznato je da manjak l-askorbinske kiseline smanjuje sintezu kolagena, zbog čega opada tonus kože. Međutim ovaj mehanizam dejstva vitamina C nije poznat. On pokazuje dobre efekte u preparatima za negu kože i anti-aging preparatima. Krema na bazi askorbinske kiseline i ekstrakta medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva-ursi) sa komponentom za zaštitu od UV zračenja, koristi se kao sredstvo za beljenje i smanjenje pigmentacije problematične kože.

Za izbeljivanje staračkih i sunčanih pega preporučuje se kombinacija l-askorbinske kiseline, askorbil-laurata, askorbil-palmitata i kalcijum-palmitata. Vitamin C takođe može da se isporuči u dublje slojeve kože ako se koristi u vidu lipozoma ili mikrokapsula. Za tretman suve i starije kože koristi se Cellex-C® serum koji sadrži 10% vitamina C, vitamin E, pantenol i aminokiseline.

Vitamina C ima najviše u plodu kivija, crne ribizle, šipka, soku limuna, listu peršuna i plodu paprike.

Pantenol (Provitamin B5) je biološki aktivan u obliku alkohola. Analogna njemu je pantotenska kiselina. Raspoloživ je u dva oblika, kao d-pantenol i dl-pantenol, pri čemu je prvi oblik dva puta aktivniji od drugog. Normalan je sastojak kože i kose.

Lokalna primena d-pantenola dovodi do ćelijske regeneracije. Klinička ispitivanja su pokazala da on pomaže obnavljanje tkiva. Zato se u dermatologiji koristi za ublažavanje svraba, kod kožnih oštećenja, blažih ekcema i dermatoza, kod opekotina od sunca i kod dece za ublažavanje osipa i iritacije kože. Pantenol može da penetrira u kožu i smatra se veoma dobrim vlažećim sredstvom koji kožu čini glatkom. Zahvaljujući vlažećem efektu široko se upotrebljava u preparatima za osetljivu kožu nakon sunčanja i u preparatima anti-aging kozmetike. U proizvodima za negu kose koristi se dl-pantenol. U različitim koncentracijama ga ima u proizvodima za ispiranje kose i u proizvodima za oštećenu kosu.

Od vitamina koji se koriste u kozmetologiji može se istaći i dejstvo vitamina B3 (niacinamid, nikotinamid). Novija istraživanja su potvrdila  mogućnost njegove  primene u prevenciji fotoimunosupresije, fotokarcinogeneze i gubitka kolagena kao znakova fotostarenja kože. Takođe je potvrđen i koristan efekat ovog vitamina u tretmanu starenja kože, jer dovodi do poboljšanja barijerne funkcije kože pa se koristi u anti-aging kozmetici.

Kod fotoostarele kože dovodi do poboljšanja njene teksture, smanjenja pigmentisanih fleka, crvenila kože kao i smanjenja žute boje kože, kao njenom prepoznatljivom znaku. Ovaj vitamin se često nalazi i u kozmetičkim preparatima koji se koriste protiv akni jer je utvrđeno da dovodi do smanjenog lučenja sebuma.

Share