Uzgajanje biljaka u vodi

Ukoliko do sada niste imali uspeha sa uzgojem biljaka, za šta su najčešći krivci premalo ili prečesto zalivanje, možda biste mogli da pokušate nešto drugačije, uzgoj koji ne podrazumeva korišćenje zemlje. Specifičan način uzgoja biljaka bez zemlje, naziva se hidrokultura. Kako samo ime kaže, biljke uzgajane ovom metodom rastu u vodi. Ovo nije nikakva moderna novotarija, budući da mnoge civilizacije uzgajaju biljke na ovaj način hiljadama godina unazad. Postoje zapisi da su biljke gajene u vodi još u drevnoj meksičkoj civilizaciji, kao i da su čuveni vavilonski viseći vrtovi uzgajani upravo na ovaj način.

Kako tvrde stručnjaci, prednosti uzgoja biljaka po principima hidrokulture su brojne. Manja je mogućnost da će koren utruliti, što može zvučati neobično imajući u vidu da koren biljke satruli zbog prevelike količine vode. Ovo mi je bilo neobično, pa sam se upustila u dodatno istraživanje. Razlog zbog kog koren neće istruliti u vodi je taj što se u hidrokulturi ne koristiti zemlja koja je razlog truljenja korena. Kada se u vodu presađuje biljka koja je do tada živela u zemlji, potrebno ju je prvo prethodnog dana malo pripremiti, temeljno je navlažiti, zatim sutradan najpre lagano otresti, a onda i temeljno oprati njen koren od zemlje. Kada koren više nema tragova zemlje možete biljku postaviti u posudu sa mlakom vodom (bitno) i pustiti da se razvija. Koren biljke koja se gaji u vodi ostaje mali, ali ukoliko listovi postanu preveliki, posle nekog vremena treba razmisliti o premeštanju biljke u veću posudu. Osim vode koja je neophodna za ovakav način uzgoja na dno posude se najčešće stavljaju kuglice od gline ili perlit. Kuglice mogu biti različitih dimenzija (od 2 do 16mm) i napravljene su od prosušene, pečene gline koja se koristi za pružanje stabilne osnove biljkama.

Da rezimiramo, za uzgoj biljaka u vodi potrebna vam je posuda, osnova (glina ili perilit), voda i naravno biljka. Na internetu je moguće pronaći fotografije koje izgledaju vrlo dekorativno jer ljudi u osnovu stavljaju i kamenčiće, međutim stručnjaci ovo ne preporučuju osim ako su kamenčići temeljno očišćeni, a i onda postoji rizik da će voda biti prepuna minerala i soli koji ne utiču povoljno na rast biljke. Dakle, na početku bolje nemojte rizikovati i potražite već pomenute kuglice u bolje opremljenim cvećarama ili obližnjem rasadniku.

Vratimo se sada prednostima hidrokulture. Ovakav način uzgoja odgovara ne samo ljudima koji su zaboravni i često borave duže vremena van kuće, već i svima koji imaju prebleme sa alergijama, reaguju na prašinu, buđ (koja se ponekad napravi u saksijama sa zemljom). Ovakav način uzgoja je dosta „čistiji“ i pogodan je za male stanove i kancelarije. Pored navedenih, kao jedna od najbitnijih prednosti uzgajanja biljaka po principima hidrokulture navodi se brzina njihovog rasta i razvoja. Imajući u vidu da su u vodi drugačiji uslovi, biljka raste brzo („kao iz vode“) i daje mnogo veće prinose (što je bitno ukoliko pravite bašticu sa povrćem ili začinskim biljem u kućnim uslovima ili ukoliko želite da se bavite profesionalnim uzgajanjem).

Za profesionalni uzgoj biljaka u vodi koriste se specijalno dizajnirani sistemi za hidrokulturu koji mere različite parametre poput visine i toplote vode
i sprečavaju da se u vodi razviju alge. Međutim, da biste uzgojili biljku na ovaj način nisu vam neophodne sve te skalamerije, potrebna vam je staklena posuda, glinene kuglice, voda i biljka. Kada primetite da je voda usled visokih temperatura malo isparila jednostavno dospite potrebnu količinu. Ako vas brine razvoj algi u vodi, bitno je spomenuti da one nisu štetne po biljku, jedini problem je što će biljka morati da deli minerale iz vode sa svojim novim komšijama, a posuda neće izgledati podjednako dekorativno. Ovaj problem možete rešiti tako što ćete promeniti vodu, očistiti posudu i kuglice gline i naliti novu vodu ili tako što ćete biljke posaditi u posude od tamnog stakla koje nije pogodno za nastanak algi. Biljke koje gajite na ovaj način možete povremeno prihranjivati sredstvom koje je u tečnom stanju ili u obliku kapsula koje se rastvaraju u vodi. Što se tiče održavanja, posudu u kojoj se biljka nalazi potrebno je temeljno oprati dva do tri puta godišnje. Za početak, dok se još ne upoznate sa hidrokulturom koristite sobne biljke koju su najlakše za održavanje u pomenutim uslovima. Idealne su difenbahija (Dieffenbachia), kalatea (Calathea) i ukrasni bambus (Dracaena sanderiana). Kada budete imali više iskustva sa ovakvim načinom uzgoja, možete u svojoj vodenoj baštici posaditi i pojedine vrste orhideja, kao što su Phalenopsis, Paphiopedilum, Cymbidium, Oncidium, Dendrobium. Vrlo dekorativne i interesantne za ovakav način uzgoja mogu biti i lukovice zumbula, lala i amarilisa. Srećno!

Share