Upoznajte eko materijal koji se najavljuje kao alternativa plastici

Sulapac je prirodni, revolucionarni, potpuno biorazgradiv materijal napravljen od drveta i prirodnih derivata bez tragova mikroplastike. 

Sa gotovo 300 miliona tona plastike koja biva proizvedena svake godine a kojom smo do te mere zagadili životnu sredinu da se prognozira da će do 2050 godine u okeanima biti više plastike nego ribe, jasno je da se neka održiva alternativa morala pronaći hitno. Da li je Sulapac jedno od rešenja?

Finske biohemičarke specijalizovane za rad sa bio materijalima Suvi Haimi i Laura Kyllonen tražeći rešenje za ovaj globalni problem došle su do materijala koji nudi održivu alternativu plastici. Materijal koji su napravile poseduje dobre osobine plastike kao što je vodootpornost i nepropusnost kiseonika, ali bez štetnog uticaja po životnu sredinu. Reč je veoma prilagodljivom materijalu koji dizajnerima otvara nebrojene mogućnosti primene omogućavajući konkurentnu cenu proizvodnje koja nije viša od one koja je potrebna za proizvodnju plastike.

Sve ovo su razlozi zbog kojih je startap Sulapac proglašen za jedan od 100 najzanimljivijih evropskih startapova. Finansijska podrška kompanija iz čitavog sveta nije izostala, a nedavno je objavljeno da se francuski gigant Chanel pridružio listi finansijera ovog preduzeća.

Sulapac se pokazao kao stabilan i dobar materijal za proizvodnju slamčica, a očekuje se njegova široka primena u kozmetičkoj industriji i industriji hrane kao materijal za pakovanje.

Kakva su vaša očekivanja od materijala poput ovog u borbi protiv plastičnog zagađenja?

Share