Tekstura u fotografiji

Tekstura u fotografiji

Korišćenje teksture u fotografiji je dobra način da se privuče pažnja posmatrača i može biti podjednako efektivna kao i jarke boje ili živopisan pejzaž. Tekstura se formira kroz nepravilnosti ma površini fotografisanog objekta, kao što je na primer kameni zid.

Kada je tekstura u fotografiji u pitanju, bitna su tri aspekta kompozicije: kontrast, linije i šabloni.

Tekstura u fotografijiKontrast se može koristiti na dva načina. Jedan je isticanje detalja u teksturi, a drugi je kreiranje kontrasta između pozadine i teksturisane površine.

Kada govorimo o linijama u teksturi, one mogu biti vodeće i nevodeće. Vodeće služe da usmere pogled posmatrača ka centru interesovanja. Za razliku od njih, nevodeće linije daju emocionalni ili informacioni sadržaj fotografiji teksture. Bilo da se koriste vodeće ili nevodeće linije, treba voditi računa da budu u harmoniji sa ostatkom fotografije.

Tekstura u fotografiji
Šabloni su izuzetno efektivan način da se privuče pažnja posmatrača, ali treba voditi računa da ne budu previše jednostavni i monotoni kako privučena pažnja ne bi prebrzo izbledela.

Postoje dva pristupa kada su šabloni u pitanju – višestruki šabloni i razbijanje šablona.
Prvi nalaže upotrebu dva ili više šablona, ali na taj način da jedan drugog ističu.

Drugi pristup podrazumeva smeštanje objekta u šablon kako bi se razbila monotonost. Ubačeni objekat treba da doprinese kvalitetu fotografije i da istakne šablon, a kako bi to bilo moguće treba voditi računa o kompoziciji i pravilu trećina.

Tekstura u fotografiji je izuzetno kompleksna i ako joj se pravilno pristupi može biti vrlo izražajna i interesantna.

[nggallery id=6]

Share