Sve što tehnologija može da učini za ekologiju

Koji to tehnološki izumi imaju potencijal da unaprede kvalitet života na planeti? O ovoj temi od globalnoj značaja biće reči na lokalnom nivou, na tribini „Tehnologije i ekologija“, koja će se održati u petak, 11. maja, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Nakon uspešno završenog prvog dela „Nedelje održivog razvoja“ u aprilu, Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu nastavlja sa organizovanjem događaja posvećenih održivom razvoju i zaštiti životne sredine. U petak, 11. maja, FPN je domaćin tribine pod nazivom „Tehnologija i ekologija“, koja će se održati u 17 časova u slušaonici na V spratu. Ova tribina zaokružiće eko program započet „Nedeljom održivog razvoja“, i ujedno će biti prvi događaj kojim će se javnosti predstaviti jedan od organizatora, nova studentska organizacija „Tim za akcije i ciljeve održivog razvoja“ (TACOR). Uz njih, zeleni program na FPN-u potpisuju Centar za ekološku politiku i održivi razvoj (CEPOR) i master program „Ekološka politika“.

TACOR je studentska organizacija koja za cilj ima približavanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija javnosti kroz organizaciju edukativnih i kreativnih događaja. Za tribinu „Tehnologije i ekologija“ okupili su tim stručnjaka, koji će temi tehnoloških inovacija u oblasti zaštite životne sredine pristupiti iz četiri ugla.

Asistent na katedri za Elektroenergetske sisteme na Elektrotehničkom fakultetu, Dimitrije Kotur (koga ste mogli da upoznate u intervjuu za Plezir ovde), govoriće o inovacijama u tehnologiji, s fokusom na obnovljive izvore energije – ne samo solarne panele i vetrenjače, već i najnovije izume u ovoj oblasti.

Astrobiolog, astrofizičar, kosmolog, filozof i naučni savetnik u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, Milan Ćirković, približiće publici tehnologije za reciklažu, proces primene nanotehnologije u reciklaži i globalne rizike sa kojima se svetsko društvo suočava.

Asistent na Fakultetu političkih nauka, Dragan Živojinović, pojasniće koje to posledice promene u potražnji tradicionalnih prirodnih resursa imaju na međunarodne odnose i odnos snaga međunarodnih aktera.

Na samom kraju, suosnivač startap akceleratora „Smart City Challenge Serbia“ i suosnivač „Garage Lab Belgrade“-a, Đorđe Đorđević, predstaviće prisutnima koncept pametnih gradova (engl. „smart city concept“) i kako tehnologija može da unapredi i olakša svakodnevni život žitelja gradskih sredina, kao i dosadašnja dostignuća u ovoj oblasti u Srbiji.

Share