Razumeti zelenu ekonomiju

Nova Iskra i projekat ACCESS, koji sprovodi Nemacka vlada kroz Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u Srbiji nastavljaju specijalni program posvećen temi zelene ekonomije, koji će tokom maja meseca pokušati da ovo široko polje približe stručnoj i široj javnosti, kao i da oko programa okupe najvažnije i najmotivisanije aktere državnog i civilnog sektora kada je u pitanju polje zelene ekonomije.

Razumeti-zelenu-ekonomiju

Program je namenjen kreativcima, aktivistima, preduzetnicima, kompanijama, menadžerima, zagovaračima, predstavnicima javnog sektora ili studentima zainteresovanim da prošire svoja znanja u ovom polju, kao i da se povežu sa relevantnim kolegama, akterima iz domena zelene ekonomije iz Srbije i regiona.

Ovoga puta u fokusu su teme arhitetura, urbanizam i dizajn kroz prizmu zelene ekonomije, kojima ćemo se baviti kroz predavanje inicijative KO GRADI GRAD i njihovog pobedničkog projekta sa prošlogodišnjeg Mild Home konkursa posvećenog projektovanju održivog naselja, kao i kroz predavanje projekta Baštalište.

Platforma KO GRADI GRAD pokrenuta je 2010. godine kao serija otvorenih razgovora o temama značajnim za razvoj gradova na prostoru bivše Jugoslavije. Otvoreni razgovori KO GRADI GRAD? okupljaju ljude koji promišljaju ili se aktivno bave razvojem grada: od donosilaca urbanističkih odluka na nivou grada, preko građevinskih investitora, arhitekata, urbanista, sociologa, ekonomista, pravnika, do aktivista i zainteresovanih građana. Platformu KO GRADI GRAD pokrenuli su Grupa 484, STEALTH.unlimited i Kulturni centar REX.

Pametnija zgrada je kolektivni projekat platforme, nastao s idejom da je dostupno stanovanje jedan od osnovnih životnih uslova koje društvo treba da ponudi svojim građanima. U projekat je uključeno tridesetak ljudi različitih profila, sa različitim motivacijama, prvenstveno egzistencijalnim i profesionalnim, koje objedinjuje motiv stvaranja modela koji će rešavati stambeno pitanje kroz saradnju i solidarnost. Taj “pametniji” način uključuje kolektivno planiranje, odgovorno investiranje i inteligentnu gradnju. Pametnija zgrada radi na novom osmišljavanju zadruge za 21. vek – kroz preispitivanje sistema vlasništva i profita.

Inicijativu i projekat će predstaviti Marc Neelen, član Stealth grupe. kogradigrad.org

Baštalište je građanska inicijativa koja zagovara i promoviše gradske baštenske zajednice (community gardens) kao alat za ekološki ekonomski, socijalni i zdravstveni razvoj lokalnih zajednica. Ideja je dа se zаpuštene grаdske površine pretvore u mestа okupljаnjа lokаlne zаjednice u kojimа grаđаni аktivno provode svoje slobodno vreme. Prvа tаkvа bаštenskа zаjednicа po modelu održivih grаdovа u mnogim svetskim metropolаmа poput Berlinа, Pаrizа, Njujorkа ili Hаvаne, osnovаnа je 2013. u Slаncimа, 9 km od centrа Beogrаdа gde na parceli od 18 ari četrdeset Beograđana gaji povrće zа sopstvene potrebe po orgаnskim principimа u duhu timskog rada, poštovanja i tolerancije.

Baštalište će predstaviti Katarina Milenković. bastaliste.org

Predavanja Marca Neelena i Katarine Milenković biće održana u petak, 22. maja sa početkom u 17.30 h. Ulaz je slobodan, ali se svi zainteresovani mole da se pre dolaska registruju popunjavanjem upitnika na adresi http://tinyurl.com/razumeti-zelenu-ekonomiju.

Share