Popularna kultura i fenomen starki

Popularna kultura i fenomen starki

Popularna kultura i fenomen starkiChuck Taylor All Stars, odnosno starke, jesu patike proizvedene od platna i gume. Prvi put su napravljene 1917. godine kao pokušaj Converse kompanije da osvoji tržište patika za košarku. Kompanija je osnovana 1908. godine u Masačusetsu od strane Marquis Mills Converse-a. Prvobitno se zvala Converse Rubber Shoe Co. i u početku su bili usmereni samo na pravljenje gumene obuće i to na sezonskoj bazi.

Kada su uvideli da je efikasnije da radna snaga bude zaposlena tokom čitave godine počeli su sa izradom sportske obuće. Sa sve većom popularnošću košarke Converse je odlučio da se okrene na tu stranu i napravio patiku koja je bila pogodna za košarkaške igrače. Ovo ne znači da su starke bila prva košarkaška patika, naprotiv,

Popularna kultura i fenomen starki

A.G. Spalding&Brothers su ih napravili oko 1900. godine ali nikada nisu dostigli popularnost starki.

1917. godine je napravljena prva verzija i nazvana All Star. Bile su braon boje sa crnom ivicom, od gumenog đona i platna sa ciljem da budu elitna patika za profesionalne košarkaške igrače. Iako su prvobitno bile namenjene profesionalcima, nosile su se i od strane najboljih i onih koji su to želeli da budu. San svakog mladog košarkaša u to vreme bio je da dobije par starki. Bile su prilično skupe, a upola povoljnije se se mogle kupiti patike neke od rivalskih kompanija. Prodaja je išla sporo sve do 1921. godine kada se košarkaš Charles Chuck Taylor pridružio košarkaškom timu po imenu The Converse All Stars koji je bio sponzorisan od strane Converse kompanije. Ubrzo je uvideo potencijal starki i pridružio se nijhovom prodajnom timu.

Širom države je podučavao srednjoškolce osnovama igre i za to vreme prodavao starke. Uneo je svoje ideje u dizajn koje su omogućile da starke pruže veću fleksibilnost, a ugrađena zakrpa je trebalo da zaštiti zglob. Starke su ubrzo nakon ovih izmena postale osnovna obuća svih profesionalnih košarkaša.

Nosili su ih i sportisti na Olimpijskim igrama, a američki vojnici su ih nosili za vreme treninga tokom Drugog svetskog rata.

Popularna kultura i fenomen starkiZahvaljujući neverovatnim marketinškim sposobnostima Converse je 1932. godine odlučio da oda počast Chuck-u i ubaci njegovo ime na zakrpu na zglobu gde stoji Converse All Star logo. Starke su tada postale poznate kao Chuck Taylor All Star. Prvobitno su ih pravili u samo tri verzije – prva je bila kombinacija crnog platna i crnog gumenog đona, druga belo platno sa gumom koje je imala crvenu i plavu ivicu, a treća je podrazumevala da umesto crnog platna bude crna koža u kombinaciji sa crnom gumom.

Tek tokom Drugog svetskog rata Converse je stavio sve detalje, kao i celi prednji deo patike u beloj boji, a nakon rata su prozvedene i klasične crno bele starke, jedan od najpodavanijih modela do dan danas.

Ostatak teksta i fotografija pogledajte u 1. broju Plezir magazina na stranici br. 116.

Share