Plezir u karantinu: Zanimacije za decu i roditelje

Bilo da ste umetnička, kreativna duša ili ne evo prilike da tokom izolacije sa detetom/decom zajedno stvarate igračke i kvalitetno provedete vreme. Kreativan rad i reciklaža su veoma koristni za decu, a imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu imajući u vidu da mnogo toga iz vašeg okruženja možete da iskoristite dajući mu novu namenu dok se usput odlično zabavljate, učite nove tehnike i inspirišete druge roditelje da sa svojom decom stvaraju uspomene igrajući se. Predlozi koje sam izdvojila imaju za cilj da kod vas probude želju za stvaranjem, igrom i kreativnom reciklažom. Da li će finalni proizvod biti materijal za Pinterest ili Instagram mnogo je manje važno od toga da zajedno sa svojom decom radite kao tim i uživate u procesu. Deca će biti oduševljena činjenicom da ste zajedno nešto kreirali i naučiće važnu lekciju da je mašta njihov najvredniji resurs.

Prilikom odabira aktivnosti i projekta u koji uključujete decu, vodite računa o tome da mlađa deca ne smeju da bez nadzora uzimaju opasne materijale, ali ih i učite pravilnom rukovanju njima.

U situaciji u kojoj se nalazimo morate biti štedljivi sa materijalima, budući da izbegavamo izlazak iz kuće bez preke potrebe i materijali se teže nabavljaju, što je dodatan razlog da se okrenemo kreativnoj reciklaži i iskoristimo sve što nam padne pod ruku a imamo kod kuće.

Karton je odličan materijal i verujem da svi imamo bar jednu kutiju u kući, na terasi ili ostavi. Zgodan je zbog toga što se lako seče i oblikuje, a možete ga farbati i dekorisati kako želite. Od kartona možete napraviti kuhinju, čak i jednostavni šporet na kome će klinci znati da vam skuvaju (bar) jutarnju kafu. Za izradu jedne kuhinje vam je dovoljna i obična čvrsta kutija, a za detalje možete iskoristiti stare CD-ove i razne drangulije koje ste pronašli. Zabava će biti zagarantovana. Kuće, dvorski kompleksi, rakete, pijace, roboti, krune…samo vaša mašta je granica.

Stari časopisi su takođe odličan materijal za rad jer od njih možete praviti kolaže. Koristite šarene i vesele boje i takva će vam i igra biti.

Za one koji imaju na raspolaganju pesak, tj. otvoren prostor, dovoljna je i obična čaša od jogurta i kolači su tu. Dekoraciju prepustite deci.

Izrada nakita je uvek zgodan projekat, jer nakit možete praviti od najrazličitijih materijala koje imate pri ruci. Ukoliko vam je preostalo pakovanje slamčica, možete i njih iskoristiti, svakako bolje nego da ih bacite u smeće. Mi smo u igri koristili organske materijale koje smo bojili vedrim bojama, različitim tehnikama.

Oni sa boljim živcima mogu ići korak dalje i praviti veće kuće, ukoliko su deca starija i zainteresovana.. Postoji bezbroj opcija za izradu kuća i njihov izgled zavisi samo od vas, od izbora materijala koje koristite, boja, nameštaja…

Svi vi koje volite boje, dovoljan vam je običan papir i četkice a možete se igrati uradi sam pečatima krompira, luka.. Deca obožavaju da eksperimentišu i istražuju.

Tetrapake, čepove, plastične flaše i drugu ambalažu koju biste inače bacili u smeće možete iskoristiti kao resurs za igru i izradu igračaka, a onda kada detetu dosadi igračka možete je proslediti obližnjem vrtiću.

Nadam se da će vas naši predlozi inspirisati na igru i kreativnu reciklažu, a ukoliko želite možete nam slati vaše fotografije i videe sa vašim predlozima aktivnosti i izrade igračaka sa decom, rado ćemo ih podeliti na našim društvenim mrežama.

Share