Plezir preporučuje: januarski filmski maraton

Nedelja je, napolju veje sneg što predstavlja idealnu scenografiju za uživanje u nekom od ostvarenja koja ćemo vam ovom prilikom predložiti.

Green book

Film zasnovan na istinitoj priči o prijateljstvu tamnoputog afričko-američkog pijaniste i grubijana italijanskog porekla zaposlenog u noćnim klubovima, topla je priča o borbi, suočavanju sa predrasudama, rasizmom i atmosferom koja je šezdesetih godina prošlog veka vladala u Američkom društvu.

Suspiria

Ako niste gledali navedeno ostvarenje iz 1977. godine koje je osmislio i režirao čuveni Dario Arđento, onda nemate predstavu šta vas u filmu Suspiria može čekati. Rećićemo vam da je originalno delo moralo biti korigovano kako bi tih godina, dakle krajem 20 veka, moglo biti prikazivano u bioskopima zbog eksplicitnih scena. Ukoliko se odlučite da pogledate ovaj rimejk, možete očekivati neočekivano, možete, gledajući ovo remek delo, pustiti mašti na volju i po svojoj volji sebi objasniti suštinu i smisao. Glavne uloge tumače Tilda Svinton i Dakota Džonson, a režiju potpisuje Luka Gvadanjino koji je odgovoran i za Call Me by Your Name i A Bigger Splash.

Todos lo saben (Everybody Knows)

U naizgled idiličnoj porodici koja se okupila kako bi proslavila najsrećniji dan u životu jednog para, jedan događaj otvara mnoštvo pitanja o ljubavnoj priči dvoje ljudi koji su nekada bili zajedno. Navedeno ostvarenje obiluje neočekivanim obrtima, napetim dijalozima a sam scenario kao da je pisan samo za glavne glumce. Uticaj okoline na donošenje ključnih odluka koje mogu spasiti ili okončati jedan nevini život ispostaviće se biće presudni. U naslovnim ulogama gledamo Penelopu Kruz i Havijara Bardena, čija hemija je gotovo opipljiva i na filmskom platnu.

The House That Jack Built

Ako budete mrzeli ovaj film, to je sasvim u redu, sve dok ga budete iskonski mrzeli. Da li ponekad čujete unutrašnji glas koji vam poručuje da korigujete svoje ophođenje prema drugima? Da li te glasove ignorišete ili pokušavate da korigujete svoje ponašanje shodno tim glasovima? I što je najbitnije, da li ti glasovi podstiču tamnu stranu vaše ličnosti ili vas navode na dobro? Lars von Trir, koji potpisuje režiju i scenario, nas je častio odličnim ostvarenjem koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Priča prati Džeka (Mat Dilon) grotesknu figuru u nezasitoj želji za povređivanjem drugih ljudi. Koliko je perfidan i „bolestan” pogledajte u ovom šokantnom filmu.

Share