52. FEST – Izdvajamo iz takmičarskog programa

U okviru 52. FEST-a, koji traje od 23. februara do 3. marta, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na festivalu,  a od toga su tri filma u takmičarskom programu FEST-a: “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.) i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.).

Stari FEST-ov znanac Mladen Đorđević, čije smo filmove 2005 (“Made In Serbia”) i 2020 (“Sumrak u bečkom haustoru”) gledali na ovom festivalu, sada se vraća koprodukcijom “Radnička klasa ide u pakao” koju potpisuju Srbija, Grčka, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija. Đorđević je režiser i scenarista mračne drame o grupi bivših radnika koja nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, posao i dostojanstvo, u borbi za pravdu pribegava natprirodnom. Uloge tumače: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić… Prema oceni kritike Đorđević i novim filmom ostaje veran svom duboko maštovitom i mračnom stilu.

“Osećam se domaće ovde na FEST-u, volim FEST jer od samog starta spaja taj „arthouse“ i repertoarski senzibilitet na najbolji mogući način”, rekao je Đorđević. “Napravio sam ovaj film zašto što imam osećaj da je radnička klasa ugrožena, kao i najveći deo populacije skrajnut i na margini, i meni je interesantno da u ovom filmu imamo ljude koji su saterani u ćošak. Nemaju izbora i ostaje im da pogledaju u sebe i tu pokušaju da pronađu izgubljenu snagu i dignu glavu i uzvrate udarac.”- naveo je Đorđević. Prema njegovim rečima sve se manji broj arthouse fimova bavi problemima radničke klase, levica na zapadu smatra da je problem radničke klase rešen, a činjenica je da su prava radnika i na zapadu sve ugroženija. “Zato mislim da se ovaj film dobro prima i kod publike na zapadu, sudeći prema prijemu, na festivalima sve se više ljudi i na zapadu prepoznaje u problemima koje imaju moji junaci”, istakao je Đorđević. Kako je reditelj i scenarista filma istakao, njegovi junaci prolaze jedan komplikovani put unutrašnjeg oslobađanja.

FEST u objektivu

Posle nekoliko kratkih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima, Siniša Cvetić na FEST-u predstavlja svoj drugi celovečernji film “Jorgovani” koji oslikava lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas. Glavni junaci “Jorgovana” su Katarina i Igor, glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Zaneseni sevanjem bliceva i ogluveli od aplauza, oni se, iako nerazdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine. Na fešti gde će se okupiti cela ekipa, postaće jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali. Scenario je napisao David Jakovljević, a uloge su odigrali: Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Gordan Kičić, Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević…

Scena iz filma Jorgovani

Pred FEST-ovim novinarima u pres sali MTS Dvorane predstavila se ekipa filma „Jorgovani“ koji gledamo u okviru Glavnog takmičaskog programa 52. međunarodng filmskog festivala FEST. O filmu koji je uzburkao javnost čak i pre same premijere, na ovogodišnjem FEST-u govorili su: nosioci glavnih uloga Sloboda Mićalović i  Ivan Bosiljčić, rediteljsko-scenaristički dvojac Siniša Cvetić i David Jakovljević, ali i glumci Gordan Kičić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, producent Zoran Janković i urednik Slobodan Terzić.

Adria Film

Prema rečima Siniše Cvetića, u trenutku kada mu je producent Zoran Janković predložio da sa Davidom Jakovljevićem osmisli film koji bi imao komercijalan bioskopski potencijal, bio je aktuelan sličaj sa Džonijem Depom i Amber Herd.

„David i ja smo razmišljali koji bi to mogao  da bude popularan glumački par koji bi bio zanimljiv da se sukobi na sličan način. Onda smo se setili Slobode Mićalović i Ivana Bosiljčića i od toga smo razvili ideju. Pokušali smo da održimo ključ komedije, ali uneli smo i malo društvene satire i melodramskih elemenata i tako su nastali „Jorgovani“- navodi reditelj.

„Kada smo se dosetili Bobe i Bosketa, ostatak filma se nekako smislio sam“– dodaje Jakovljević. Sloboda Mićalović koja se podestila da je prošlo 15 godina od serije „Ranjenji orao“ koja je nju i Ivana Bosiljčića lansirala kao glumački par i dodala: „Bilo mi je važno da, baš zbog velikog uspeha pomenute serije, ne ponovimo sve ono što je publika već  videla, kada smo se nas dvoje kao direktni partneri ostvarili. Bio mi je veliki izazov da nas vidite u nekom drugom svetlu, u nekom drugom odnosu. Da pokažemo neku drugi stranu,  glumački sve ono što ste viđali u „Ranjenom orlu“ ovde nećete videti“- naglasila je Mićalović. „Sve je mnogo surovije, drugačije, životnije, tamo je bilo mnogo romantičnije i nerealno“ – istakla je ona. „Da ne pričamo o tih 15 godina koliko je prošlo od „Ranjenog orla“, od poslednje reprize pošlo je desetak dana. Da li se išta reprizira kao to?“, našalio se najpre Bosiljčić pred novinarima. Prema Kičićevim rečima, koji u filmu igra reditelja koji je malo surov, zanimljiva je prespektiva dvojca Cvetić-Jakovljević koji su uspeli da stvore delikatnu, surovu, oporu, ali i smešnju priču o naličiju posla kojim se i sam bavi.

Foto: V. Danilov Film Jorgovani

Na pitanje novinara kako se ideja o komercijanom filmu uklapa u koncept međunarodnog filmskog festivala, autorski dvojac je objasnio: „Kada govorimo o komercijalnom filmu imamo na umu da je to film koji je uspešan u bioskopu, ali to ne mora da znači da taj film nije i autorski. Mi smo ovome i pristupiili sa jednom autorskom perspektivom i ovaj film ima jedan mali cinični otklon prema tome što je i autorski. Ovo nije klasičan žanrosvki film već je mali esperiment koliko mi možemo da razvučemo film po ukusu publike“, rekao je Cvetić. „Jorgovani“ su, prema oceni autorskog tima, i crna komedija koja oslikava lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas, a gledamo ga premijeno 27.02 (MTS Dvorana, 19.31), ali i 28.02. (MTS

Dvorana, 12. 00 i Cineplexx Galerija, Sala 7, 19.00 i Sala 5, 22.00).

Višestuko nagrađivani reditelj za debitantski igrani film “Moj jutarnji smeh” (2019) Marko Đorđević na 52. FEST donosi ostvarenje “Za danas toliko”. U filmu čiju režiju i scenario potpisuje Marko Đorđević, igraju: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković…

Za danas toliko

Film prikazuje kako spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, porodica Šarenac uspeva da namami najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Scena iz filma Za danas toliko

“Za danas toliko” je porodična komedija o ljubavi i sreći, puna vedrine i lepote međuljudskih odnosa. To je mesto gde se komadići i odlomci stvarnosti mešaju sa bogatim unutrašnjim svetom junaka stvarajući atmosferu filma, koji je smešten negde između mašte i realnosti. Kako je filmska porodica Šarenac sastavljena od sve samih zanesenjaka, takav je i ton – uzdignut od zemlje i lepršavo, stalno spreman za šalu i pesmu. Naravno, u filmu su prisutni teški i tužni trenuci, ali ti tmurni momenti brzo ispare u prisustvu energije međuljudske povezanosti i životnog optimizma. Reditelj  ističe da je ovo film vedrine i ljubavi i da je u njega duboko utisnuta i zauvek sačuvana lakoća života, koji je ispunjen srećom – dosežnom i sveprisutnom.

Film će u okviru festivala biti prikazivan dva dana – premijera je zakazana za 01.03. (MTS Dvorana, 19.30), a sledeće prikazivanje je već 02.03. (MTS Dvorana, 12.00 i Cineplex Galerija, 19.00).

Share