FEST – Ostvarenje Crni čaj iz našeg ugla

Ljubitelji sedme umetnosti su u prva tri festivalska dana imali priliku da pogledaju dosta filmskih noviteta i rado su to činili, ako se oslonimo na činjenicu da su bioskopske sale pune skoro do poslednjeg mesta i da se za mnoge projekcije traži karta više. Organizatori su sve filmofile stavili na velike muke – napraviti izbor i opredeliti se baš za taj film, čini nam se da nikad nije bilo teže. Program je žanrovski šarenolik tako da daje mogućnost da odluku donesemo prema svojim afinitetima – bilo da smo ljubitelj drame, dokumentarca, komedije ili nečeg drugog.

Takođe, FEST je za sve filmske profesionalce pokrenuo jednu sasvim novu inicijativu  – FEST Pro. Ovaj program je posebno osmišljen da podrži filmske profesionalce i stvori platformu za filmsku industriju koja će omogućiti umrežavanje, učenje i istraživanje novih mogućnosti. Cilj FEST-a Pro je da Beograd postane centar filmske industrije i poželjna destinacija za filmsku produkciju. Program je osmišljen tako da omogući sveobuhvatan pregled filmske industrije, trenutnih trendova i budućih pravaca.  Učesnici će imati priliku da se druže sa stručnjacima iz oblasti filmskog stvaralaštva i steknu uvid u najnovije tehnologije i tehnike filmske produkcije. Pored mogućnosti profesionalnog razvoja, FEST Pro će pružiti i mogućnost sticanja bogatog kulturnog iskustva. Od 28. februara do 2. marta, program FEST-a Pro će obuhvatiti niz panela, sastanaka i radionica sa gostima iz inostranstva i domaćim filmskim profesionalcima. Svi zainteresovani za učešće u ovom programu mogu se prijaviti popunjavanjem forme na zvaničnom sajtu festivala (https://www.fest.rs/press/fest-pro).

Što se nas tiče, mi smo trećeg dana na FEST-u  pogledali film Crni čaj. Ovo ostvarenje sam uvrstila na svoju listu  na prvom mestu iz ljubavi prema ispijanju ovog napitka (čitavi segmenti filma su posvećeni kulturi ispijanja čaja i kineskim čajnim ceremonijama), ali i zbog multikulturalnog diskursa, koji sačinjava njegovu srž. Film govori o Aji, ženi u ranim tridesetim. Nakon što je zaprepastila sve rekavši “ne“ na dan svog venčanja, ona napušta Obalu Slonovače i odlazi u Kinu u potrazi za novim životom. U oblasti u kojoj se afrička dijaspora susreće sa kineskom kulturom, ona nalazi posao u prodavnici čaja, koju drži Kinez Cai. Dok Cai otkriva Aji tajne kineskog čaja i tu drevnu umetnost, njihova veza prerasta u ljubav. Ali da bi njihova strast bila podržana poverenjem, oboje moraju da se oslobode svog tereta i da se suoče sa svojom prošlošću. Film je režirao mauritanski reditelj Abderrahmane Sissako, poznat po ostvarenjima Timbuktu i Bamako, u kojima se bavi etničkim i verskim previranjima manjinskih naroda.

ONE Media Coverage

Cela priča počinje svojevrsnim prologom smeštenim na Obali Slonovače. Aja (Nina Melo),  sprema se da se uda, ali je upravo u tom trenutku otkriva da joj je budući muž neveran. U nezaboravnoj početnoj sceni, crni insekt prolazi kroz nabore njene bele haljine, kao predskazanje događaja koji dolaze.  Dok čeka da svadba počne,  Ajino lice poprima izraz nesigurnosti. Pred oltarom na iznenađenje svih prisutnih ona odbija  da kaže „da“, napuštajući mesto venčanja.

Radnja filma zatim pravi vremenski iskorak, pridružujući se Aji u Guangdžou, gde ona sada živi u „Čokoladnom gradu“, živahnoj afro-kineskoj zajednici u kojoj se formirala improvizovana porodica među višegeneracijskim vlasnicima preduzeća sa mešovitim nasleđem ovog kvarta. Aja se zaposlila u finoj prodavnici čaja gde je brzo uspostavila vezu sa svojim šefom Caijem (Han Čang), koji je uči ritualima kineske ceremonije čaja. Privučeni strašću za čajem i mnogim čežnjivim pogledima preko vrhova glinenih šoljica, rađa se emotivna povezanost između ovo dvoje ljudi.

Ovaj ljubavni momenat u celom prikazu događaja zapravo izgleda samo kao dobra  podloga na kojoj reditelj gradi priču sastavljenu od kulturnih i tradicionalnih elemenata kako starosedelaca, tako i manjinskih grupa koje naselile grad vremenom. Kadrovi koji oslikavaju način života, običaje i nasleđa koja koegzistiraju u jednoj zajednici su izuzetno slikoviti, plene lepotom i senzualnošću.  Grad Guangdžou ima istoriju afričke migracije koja potiče od ekonomskog buma iz 1990-ih, a ovi migranti sada čine značajnu manjinu, otprilike 2 procenta stanovništva trećeg po veličini grada u Kini, što ih čini najvećom afričkom zajednicom u Aziji. Smeštajući svoj film u ovu dijasporu, Sisako pokazuje prema ovoj široj geopolitičkoj priči, kako je sa ekonomskom promenom i rastom moći u Kini, došlo i do promene u načinu prihvatanja dijaspore koja sačinjava njen značajan deo. 

Većina scena je  veoma lirska i poetična, a mnogi simboli su skriveni u podtekstu filma. Kao da sama kultura ispijanja čaja diktira brzinu radnje – ona dinamiku filma boji strpljenjem, dostojanstvom i smirenošću. Kao što i sam Cai u jednoj sceni kaže, šoljica čaja se ispija u tri gutljaj i svaki od njih ima svoje značenje – osetiti atmosferu, osetiti ukus, a zatim svemu tome pridružiti osjećanja. Tako i junaci ovog filma, smireno uplovljavaju u svoje emotivne odnose, kako bi proživeli i doživeli sve emocije u sadašnjem trenutku. Pre nego li sednete u bioskopsku salu budite spremni da se prepustite scenama koje nemaju mnogo veze sa ljubavnom pričom dvoje ljudi. Reditelj će ih čak svojom naracijom smestiti malo dalje od publike, učiniti ih nedostupnim i nedovoljno razotkrivenim za većinu gledalaca. Kritika kaže da je takva perspektiva proizašla iz toga što je film preopterećen sekvencama koje prikazuju različite momente iz života dijaspore. Moje skromno mišljenje je ipak malo drugačije – za mene je ovaj osećaj  emotivne nedostupnosti glavnih protagonista posledica ničeg drugog do same razlike u kulturološkim obrascima iskazivanja emocija i prisnosti. Jedan od najsenzualnijih momenata je kad Cai opisuje Aji magiju crnog čaja, poredeći je sa njim – sorte koja u početku daje jedan ukus, a kako vreme odmiče daje neku sasvim novu i iznenađujuću aromu. Prošlost ovde u oba slučaja dolazi da vrati dugove i poravnana račune – kako po pitanju evolucije multikulturalne sredine, tako i u slučaju glavnih junaka. Šolja crnog čaja na kraju biva prolivena.

Ukoliko se odlučite da pogledate ovaj film ostavite sva očekivanja i pretenzije po strani. Dovoljno je da se udobno smestite i mirno zaplovite poetičnim scenama punim zavodljive estetike, senzualnim momentima koji su prikazani na najprefinjeniji način, umetničkim i tradicionalnim sekvencama serviranim od strane različitih etničkih grupa. Bitno je da spomenemo i prelepo izgrađen lik glavne junakinje – dostojanstven, hrabar i revolucionaran. Aja je izričita u svojim odlukama i namerama, a opet tako ženstvena, osećajna i elegantna. Osoba koja svojim stavom i energijom ruši tabue i predrasude okruženja iz kog dolazi.

I na kraju, topla preporuka za Crni čaj – pijuckajte ga strpljivo, usredsređeno, ali i opušteno – a on će vam za uzvrat pružiti šarenoliku opijenost kulturama i emocijama čije egzistencije možda i niste do sada bili svesni.

Naše filmske preporuke za četvrti dan festivala, ponedeljak, 26. februar su:

  • Anatomija pada, MTS Dvorana, 19:30h, krimi triler
Rotten Tomatoes Trailers

Nemačka književnica Sandra, njen suprug Samjuel iz Francuske i njihov sin Danijel žive povučeno u zabačenom gradu u francuskim Alpima. Kada je Samjuel pronađen mrtav u snegu isped njihove kolibe, policija istražuje da li je izvršio samoubistvo ili je ubijen. Sandra postaje glavni osumnjičeni. Malo po malo, suđenje postaje ne samo istraga o okolnostima Samjuelove smrti, već i uznemirujuće psihološko putovanje u dubine Sandrine i Samjuelove konfliktne veze.

  • Opalo lišće, MTS Dvorana, 22:15h, komedija
The Upcoming

Priča o dvoje usamljenih koji se slučajno susreću jedne noći u Helsinkiju, u pokušaju da pronađu jedinu, konačnu ljubav svog života. Njihov put ka ovom časnom cilju zamagljen je alkoholom, izgubljenim brojevima telefona, nepoznavanjem imena i adresa onog drugog i opštom sklonošću života da postavlja prepreke na put onima koji traže sreću.

  • Radnička klasa ide u pakao, Sinepleks Ušće Beograd, 19:30h, drama
Cine maldito

Nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, svoj posao i dostojanstvo, grupa bivših radnika u borbi za pravdu pribegava natprirodnom.

  • Samo kad se smejem, MTS Dvorana, 17:00h, drama

Tina živi u naizgled idiličnom braku u gradu na obali Jadrana. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj ćerki, dok njen suprug Frane zarađuje za porodicu. Njihov odnos počinje da se menja kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Uprkos prvobitnom pristanku i podršci, Frane počinje da negoduje što se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

  • Sidonija u Japanu, MTS Dvorana, 11:30h, drama

Japan, danas. Sidonija Perseval, etablirana francuska književnica, oplakuje svog preminulog supruga. Pozvana je u Japan na ponovno objavljivanje njene prve knjige, a dočekuje je lokalni urednik koji je vodi u Kjoto, grad svetinja i hramova. Dok putuju kroz Japan u proleće, dok sve cveta, ona mu se polako otvara. Ali Sidoniju prati duh njenog muža: ona će konačno morati da napusti prošlost da bi ponovo dozvolila sebi da voli.

Share