Plezir preporučuje: 10 eko podkasta

Ukoliko je podkast forma koju volite, zanima vas ekologija, zaštita životne sredine, klimatske promene i spremni ste da učite, promišljate o teškim temama i više se angažujete u ovim oblastima, bilo aktivistički ili intimno menjajući navike i otvarajući se za drugačije pristupe, izdvojili smo 10 odličnih podkasta koje svesrdno preporučujemo.

Redosled kojim ćemo ih nabrojati je potpuno nasumičan.

Climate Changers Ryan Flahive – donosi intervjue sa liderima u oblasti borbe protiv klimatskih promena, preduzetnicima, aktivistima i edukatorima. Skorašnje epizode fokusirane su uglavnom na regenerativni pristup, pošumljavanje, održivu agrikulturu…

Green Dreamer Podcast – usmeren je na pronalaženje različitih pristupa aktuelnim ekološkim izazovima i davanje glasa marginalizovanim grupama i pojedincima uz pružanje uvida u kontekst za izazove sa kojima se suočavaju. 

Hot Take Podcast – relativno je nov podkast koji donosi feminističku i rasnu perspektivu aktuelnoj situaciji. Autorke podkasta su klimatska i rasna aktivistkinja, esejistkinja Mary Annaïse Heglar i novinarka usmerena na ekološke teme Amy Westervelt. One dovode relevantne, interesantne sagovornike koji poznatim temama daju nove perspektive.

Sustainable World Radio – Ecology and Permaculture Podcast Jill Cloutier – moto ovog potkasta je “Raditi sa i učiti od prirode” i odnosi se na pronalaženje dobrih rešenja i pozitivnih promena kao deo razvoja. Baziran je popularizaciji permakulturnih principa i među epizodama ćete moći da pronađete kako one koje nude kako da pristup tako i intervjue sa ekspertima iz pomenute oblasti.

THE JANE GOODALL HOPECAST: A REASON FOR HOPE – Džejn Godal u svom podkastu u razhovorima pokazuje jednaku strast, entuzijazam i radoznalost koje je prate kroz čitavu karijeru, i u njima se fokusira na to da uvek postoje razlozi za nadu u svetu koji se ubrzano i konstantno menja.

Klima 101 Podcast – jedini je podkast na ovoj listi na srpskom jeziku. Za lokalnu perspektivu, pregršt zanimljivih i edukativnih razgovora sa lokalnim naučnicima u stručnjacima slušajte odličan Klima 101 podkast.

Living Planet: Environment stories from around the globe – Ekipa DW priprema odlične priče iz oblasti zaštite životne sredine iz čitavog sveta i uživanje ih je slušati!

The Sustainable Futures Report – Antony Day – podkast je koji izlazi jednom nedeljno. Snima se u Britaniji, ali je globalnog karaktera i možete ga slušati kao dobar nedeljni pregled događaja iz oblasti zaštite živone sredine.

5 Minutes for Earth Emilie Brown – Ukoliko više volite kratku formu, epizode koje traju između 5 i 15 minuta, podkast koji vodi i uređuje Emillie Brown biće vam jedan od favorita sa naše liste.

Good Together: Ethical, Eco-Friendly, Sustainable Living – Tim iza Brightly.eco koji je pokrenuo ovaj podkast vredno priprema epizode posvećene najrazličitijim ekološkim temama. (za sada ih ima okruglo 100) Ukoliko vas zanima pronalazak održivijih rešenja u svakodnevnom životu, zero waste filozofija, cirkularna ekonomija, održiva moda i mnoga druga aktuelna pitanja, slušajući ovu emisiju dobićete nove, zanimljive uvide i pregršt inspiracije.

Share