Otvorena je izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić u italijanskom muzeju Casa dell’Art Brut

Na poziv muzeja Casa dell’Art Brut u Italiji, Muzej naivne i marginalne umetnosti organizovaće u ovoj instituciji izložbu “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulic” od 10. juna do 2. jula 2023. godine. Kustosi izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, Marta Morgana Rudoni i Ivana Jovanović.

Dva najznačajnija predstavnika art brut umetnosti Srbije, Ilija Bosilj i Sava Sekulić, međunarodno su priznati kao klasici art bruta i kao takvi su zastupljeni u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. U cilju da, u okviru svog programa u Kulturnom centru Srbije u Parizu, prikaže najznačajnije umetnike iz svoje kolekcije, MNMU je 2021. u Parizu nastupio sa izložbom “Moć vizije – Sava Sekulić” a 2022. godine izložbom posvećenom Iliji Bosilju pod nazivom “Svet po Iliji”. 

Sava Sekulić, Devojka na plaži

Upravo te dve monografske izložbe je muzej Casa dell’Art Brut želeo da prikaže u svojim prostorijama, te je tako nastala nova izložba “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” koja već samim naslovom ulazi u definiciju njihovih umetničkih praksi.

CAB u naselju Kasteđo u Lombardiji, najznačajnija je i najveća zbirka art brut umetnosti u Italiji a želja njihove uprave je da se ovom izložbom unaprede odnosi između dve zemlje uopšte. Ovom izložbom muzej Casa dell’Art Brut premijerno otvara svoje prostorije za publiku nakon obimne rekonstrukcije, kojom je ovaj objekat ispunio sve neophodne italijanske zakonske standarde da postane javna muzejska ustanova.

Ilija Bašičević Bosilj, Mis ilijade

Održavanje izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a značajan deo slika Ilije Bosilja za izložbu je ustupio Muzej Ilijanum iz Šida.

Izložbu će pratiti i bogat katalog na skoro 200 strana koji je dizajnirao naš istaknuti dizajnerski studio Futro dizajn, kao i dokumentarni filmovi o oba autora.

Share