Odjeci Madrida u srcu Beograda

Izložba fotografija „Gran Via. Odjeci grada“ španskog umetnika Luisa Kamaća, biće svečano otvorena 3. aprila u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Stogodišnja ulica Gran Via predstavlja jednu od glavnih arterija Madrida i jednu od njegovih najprepoznatljivijih avenija. Njena izgradnja, između 1910. i 1931. godine,  označila je početak modernizacije španske prestonice, zajedno sa podizanjem prvih nebodera u zemlji i dolaskom tada aktuelnih arhitektonskih struja iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izložba „Gran Via. Odjeci grada“ predstavlja svakodnevnu šetnju kroz današnje urbano iskustvo. Putovanje kroz prostor u kom koegzistiraju ritmični likovi, koji dele konflikte i stalno kretanje. To je sociološko istraživanje o običnim ljudima i njihovom svakodnevnom postojanju. Takođe je putovanje kroz kompleksan i haotičan gradski život današnjice koja stvara krizu identiteta.

Kamaćo, koji živi u neposrednoj blizini ove avenije, navodi da uprkos tome što kroz nju prolazi godinama, nema utisak da se uvek kreće kroz isti prostor.

„Gran Via je moj svet u malom, koji mi je zapao pukom srećom i ne postoji nijedna stvar koju volim da fotografišem, a da je u ovoj ulici nisam pronašao“, navodi ovaj fotograf. „Gran Via predstavlja arteriju jedne svetske metropole, poput Pete Avenije u Njujorku, Jelisejskih polja u Parizu ili ulice Korijentes u Buenos Ajresu. Sve ove ulice formiraju imaginarni grad, u kom se ljudski pejzaž prepliće i ukršta.“

Autor izložbe je radio na projektu skoro četiri godine. Svakog dana je izlazio je na ulicu i pokušavao da uhvati užurbanu atmosferu na ulici pred zalazak sunca. Ti poslednji trenuci dana inspirisali su umetnika da bude na ulici, da se približi ljudima i da napravi ovu foto priču. Luis Kamaćo ističe da je ovo priča o glavnoj ulici Madrida, ali može da bude i priča o bilo kojoj metropoli s obzirom da živimo u vreme identičnih oglasa i identičnih prodavnica širom sveta.

Luis Kamaćo rođen je 1972. godine u Madridu. Studirao je audiovizuelne umetnosti, sa specijalizacijom iz oblasti fotografije. Član je kolektiva dokumentrane fotografije „Ulica 35“ i osnivač Fotografskog udruženja Viljaverde. Tokom svog fotoreporterskog rada objavljivao je fotografije u brojnim španskim štampanim medijima. Dobitnik je nekoliko stipendija i nagrada koje su mu pomogle da razvije svoj rad, među kojima su: stipendija Ministarstva kulture za boravak u Španskoj školi u Parizu, Subvencija za promociju španske umetnosti i novih tendencija, koju odobrava Glavna direkcija Lepih umetnosti, nagrada Foto CAM 2013, nagrada Fujifilm Euro Press Photo Awards… Organizovao je više individualnih i kolektivnih izložbi u Španiji, Francuskoj, Italiji, SAD i Danskoj, a njegovi radovi čine deo brojnih javnih i privatnih kolekcija.

Izložba „Gran Via. Odjeci grada“ će biti otvorena do 20. juna. Ulaz slobodan.

Share