Nove mere evropskih gradova protiv zagrađenja

U Evropi je u mnogim gradovima na simboličan način proglašen rat protiv vozila. Uprave brojnih gradova su donele radikalne mere kako bi ograničile prisustvo automobila u svom centru.

Hamburg je u maju ove godine postao prvi nemački grad koji delimično u dva sektora zabranjuje saobraćaj automobila s dizel-motorima. Tu odluku, pažljivo propraćenu u Nemačkoj, zemlji automobila, sledili su drugi gradovi: Štutgart, Frankfurt i Berlin.

Pešaci i trotineti su i na Šanzelizeu: Gradska kuća Pariza je ovog septembra uvela „Dan bez automobila” godine potpunim proterivanjem automobila s glavnih bulevara između 11.00 i 18.00 sati i sada to priređuje svake prve nedelje u mesecu u drugom delu grada. Posle ovog eksperimenta, petnaest najzagađenijih francuskih gradova, uključujući Marsej, Nicu, Lion i Strazbur, obavezalo se da do 2020. godine uvede „područja slabog zagadjenja” uz ograničenje kretanja vozila koja najviše doprinose zagađenju.

Rim je u februaru najavio da će u centru zabraniti dizel-automobile 2024. godine. Taj grad je 2013. godine je doneo odluku da zabrani saobraćaj pored Koloseuma kako bi zaštitio spomenik, koji je pocrneo od zagađenjenja, a i strukturalno propada. Milan je takođe odlučio da zabrani dizel-motore od 2025. godine. Iz uprave glavnog grada Lombardije najavljuju da će 2030. godine gradom moći da idu samo vozila na električni pogon.

U glavnom gradu Belgije, 1. januara 2018. je uvedena „zona male emisije” zagađujućih gasova da bi se iz tog područja izbacili najveći zagađivači dizel-vozila. Ta mera zavisi od njihove starosti i normi o sastavu izduvnih gasova. Svake godine će tako iz saobraćaja biti isključeno sve više vozila. Prekršaj se kažnjava novčanom kaznom od 350 evra.

Vlasnici vozila koja najviše zagađuju moraju da plaćaju „taksu za zagađenje” od oko 10 evra dnevno ukoliko voze centrom Londona, jednom od najzagađenijih gradova u Evropi. Od 2003. godine taj grad već ima „taksu za gužvu”, od ponedeljka do petka, uz izuzeće za električne automobile i motore s vrlo malom emisijom zagađujućih gasova.

U Madridu, od 23. novembra, gradski centar će biti zatvoren za vozila koja najviše doprinose zagađenju, odnosno za dizel-motore proizvedene pre 2006. godine, i za benzinske motore od pre 2000. godine. Ova odluka koja se ne odnosi na stanovnike centra, pogađa između 17 i 20 odsto automobila registrovanih u Madridu i trebalo bi da smanji emisiju azot-dioksida za 40 odsto.

Vožnja automobilom postala je luksuz i u Amsterdamu. Taj holandski grad naplaćuje godišnju nalepnicu koja omogućava parkiranje privatnih automobila na ulici. To je nadoknada za zauzimanje javnog prostora. Ovaj biciklistički grad užurbano uređuje ogromne parkinge za bicikle u blizini glavnih železničkih stanica kako bi ohrabrio ljude da ne koriste automobile.

U slučaju maksimalnog zagađenja vazduha, obično zimi, opština Oslo može zabraniti kretanje dizel-vozila određenim danima. Glavni grad Norveške je osmislio niz mera: ukinuto je 700 parking-mesta, uvođenje zona onemogućava da se autom prođe kroz centar, brojne ulice su pretvorene u pešačke i poskupela je gradska putarina.

Share