Niz akcija u čast Svetskog dana zaštite životne sredine

U Srbiji se danas nizom akcija i manifestacija obeležava Svetski dan zaštite životne sredine koji se ove godine održava pod sloganom „Pobediti zagadjenje plastikom“. Cilj ovogodišnjeg 5. juna je da promoviše različite načine na koje svako može da doprinese borbi protiv zagađenja plastikom.

Tim povodom na ušću Topčiderske reke Čukarički rukavac predstavnici Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić čelnici Grada Beograda učestvovaće u čišćenju priobalja Savskog jezera od „PET ambalaže”.

„Srbijašume” na Voždovcu će organizovati uklanjanje divlje deponije, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prirediće svečanost u Botaničkoj bašti „Jevremovac” u Beogradu. Na ovoj svečanosti će govoriti i ambasadorka Indije Narinder Čauhan, čija je zemlja domaćin obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Održaće se i Četrnaesta regionalna Konferencija „Životna sredina ka Evropi” na kojoj će biti održana predavanja stručnjaka, a obratiće se i ambasadori i predstavnici institucija i kompanija.

Pronalazak plastike 1907. godine smatrao se razvojnim otkrićem, te su bile sagledavane samo prednosti njene upotrebe. Međutim, kako je plastika naftni proizvod, njena proizvodnja ugrožava zdravlje ljudi i svih živih vrsta, a takođe utiče i na klimu. Evropska unija u februaru je donela Direktivu o plastici koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja ove godine. Iako Srbija nije članica EU, Ministarstvo za zaštitu životne sredine nedavno je potvrdilo da će ona u narednom periodu zabraniti upotrebu tankih kesa i uvesti obaveznu naplatu plastičnih vrećica, u skladu s Direktivom. Podaci govore da se godišnje u Srbiji potroše dve milijarde kesa, odnosno da stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa godišnje, za razliku od Nemca koji iskoristi 60. Te kese najčešće završavaju u prirodi i na deponijama, a poznato je da je za njihovu razgradivost potrebno 1.000 godina.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972. godine kada je održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu na kojoj se okupilo 113 država, koje su izdale zajedničku izjavu o potrebi medjunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

Share