Nemi svedok jedne epohe

Gledajući fotografije koje su pred vama, ne samo da smo u mogućnosti da vidimo prelepo uređen stan već i nešto mnogo više – delić istorije, način na koji je živela viša klasa u prvoj polovini dvadesetog veka, koja su to bila obeležja visokog društvenog položaja, pa i to čija je Marthe de Florian bila muza. Priča glasi ovako…

napusten stan u parizu svedok epohe

Mlada dama iz visokog društva živela je u Parizu u raskošnom apartmanu koji je, nažalost, bila primorana da napusti tokom Drugog svetskog rata, tačnije 1942. godine, kada je otišla na jug Francuske. Ipak, stan, kao i veliki broj dragocenosti u njemu, zadržala je u slučaju da poželi da se vrati.
Sedamdeset godina kasnije, stan je pronađen netaknut. Njegova vlasnica je umrla 2010. godine, u devedeset i prvoj godini života, te su šanse da saznamo zašto se nije vratila male. Ipak, otkriveni predmeti nam daju naznaku kakav je to život vodila.
napusten stan u parizu svedok epohe
Pored svakodnevnih predmeta koje često srećemo, možemo videti i prepariranog noja koji nam možda izgleda čudno sa današnje tačke gledišta, ali u to vreme ovakve životinje su bile simbol društvenog uticaja i višeg položaja, originalne igračke poput Miki Mausa koje su sigurno predmet želje mnogih kolekcionara, ali i jednu sliku koja se posebno izdvojila.
napusten stan u parizu svedok epohe
U pitanju je slika iz 1888. godine, koju je naslikao niko drugi nego italijanski slikar Giovanni Boldini, a na njoj je francuska glumica Martha de Florian.
napusten stan u parizu svedok epohe
Zahvaljujući Boldinijevim ljubavnim pismima, identitet prelepe žene na slici, u pink haljini od muslina, koja je tada imala samo dvadeset i četiri godine, potvrđen je.
napusten stan u parizu svedok epohe
Zanimljivi događaji tu ne prestaju, jer je otkriveno i da je kasnija vlasnica stana bila niko drugi neko unuka Marthe de Florian. Uz nadu da će se ipak otkriti kuda su je životni putevi vodili, možemo samo da poželimo i da će u skorije vreme još neko slično otkriće biti poput vremeplova i odvesti nas u doba o kome su mnogi od nas samo čitali.
napusten stan u parizu svedok epohe
Share