Naučnici pronašli način da na sobnoj temperaturi pretvore ugljen dioksid u ugalj

Naučnici sa Royal Melbourne Institute of Technology pronašli su način da „zarobe” ugrljen dioksid iz atmosfere koji razara našu životnu sredinu i pretvorili ga u čvrstu supstancu. Koristeći pristp koji bi mogao da pomogne da se „vrati sat” kada je u pitanju efekat staklene bašte, uspeli su da pretvore gas u čvrst ugljenik, čime se značajno olakšava njegovo skladištenje.

Hvatanje i zarobljavanje CO2 nije novost, ali prethodno korišćene metode su zahtevale da se gas kompresuje u tečnost, a potom ubrizga u podzemlje. Široka primena ove tehnologije nije bila moguća zbog ekonomskih i ekoloških faktora koji podrazumevaju moguće curenje. Međutim, sa novootkrivenom metodom zarobljavanja ugljen dioksida, o kojoj su detalji objavljeni u Nature Communications, naučnici koji stoje iza ovog otkrića objasnili su da je ovo ekonomičan i održiv način za obuzdavanje zagađenja.

„Iako ne možemo bukvalno da vratimo časovnik kada je reč o posledicama zagađenja, pretvaranje ugljen dioksida u ugalj i njegovo zakopavanje u zemlju pomalo liči na usporavanje tog časovnika” izjavio je Dr. Torben Daeneke.

Novi proces uključuje tečni metalni katalizator koji na efikasan način provodi električnu energiju. Gas CO2 se potom rastvara u čaši sa tečnošću punoj elektrolita i tečnim metalom. Kada se uvede električni naboj CO2 počinje da se mrvi u čvrste komade uglja koji se jednostavno mogu sakupiti i uskladištiti. Ono što je posebno interesantno i atraktivno za ovu metodu je to što se čitav proces može odvijati na sobnoj temperaturi.

Share