Moje eko navike: Nevena Ivanović

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Ovog četvrtka u gostima nam je nagrađivana dizajnerka, umetnica, stilistkinja i osnivačica brenda Neo design Nevena Ivanović. Nevena kroz brend Neo design nastoji da inkorporira koncept održivosti, a o tome kakve su njene navike van radionice, šta je nervira i u kom pogledu želi da ove godine učini svoju svakodnevicu zelenijom ispričala nam je za našu rubriku #mojeekonavike.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Sortiranje đubreta i previše plastike oko nas. Volela bih da sortiranje đubreta uzme maha i da taj sistem zaživi jer je to jedan od načina da svako od nas olakša proces reciklaže. Takođe mislim da je nužno da se poradi na održivijoj ambalaži i postepenom banovanju plastike iz naše svakodnevice.

Foto: Alek Živković; kolekcija JUUNISHINEO

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Uglavnom se trudim da nosim ceger i ne uzimam kesu u prodavnici, ne volim da bacam hranu i kupujem više nego što mi je potrebno. To se odnosi i na sve druge stvari koje kupujem. Pored toga, u svom studiju čuvam sav otpad od krojenja  i doniram ga dalje ljudima koji od njega kreiraju neke nove stvari i unapređujem konstantno bio-razgradivo pakovanje za sve svoje proizvode. Takođe, vozim bicikl umesto auta.

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Ne kupuj više nego što ti treba! Ako kupuješ odeću beka bude second-hand. Ponesi ceger, metalnu ili staklenu flašicu za vodu i gde god možeš idi peške, biciklom ili gradskim prevozom.

Foto: Мirka Kešelj

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Mislim da je suština problema u tome što ne postoji zatvoren krug,tj. što iako uspemo da se naviknemo na sortiranje đubreta na primer, na kraju sve što razdvojimo ide na istu deponiju i ne reciklira se u količini u kojoj bi moralo. Osim toga, ponekad je nedostatak vremena usled brzog života u gradu ono što uslovljava prekomernu kupovinu i samim tim stvaranje đubreta. Potrebno je dosta samodiscipline i organizacije kako bi kao pojedinici promenili svoj uticaj na okolinu a sistem često ne ohrabruje dovoljno takvo ponašanje.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Pokušaću da smanjim količinu plastike u svom okruženju tj. plastike koja se baca. To je ono što me najviše frustrira. Kupovna voda, jer ona sa česme nije dobra za piće i gomila plastičnih flaša koje se bacaju na dnevnom nivou.

Share