Moje eko navike: Ivana Popović

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Ovog četvrtka nam u goste stiže Ivana Popović grafička dizajnerka i influenserka, na internetu prepoznatljiva po svom nadimku @mali_iv. Za #mojeekonavike približila nam je svoje zelene navike i otvoreno govorila o tome kako i koliko se menjala u proteklim godinama, o čemu sanja i na čemu želi da radi u narednom periodu kako bi njena svakodnevica bila zelenija.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?
Biću iskrena – moja dugogodišnja želja da se preselim na selo i živim u kući, da gajim svoje namirnice, sadim cveće i živim u miru sa prirodom. Mislim da je ovo posledica života u gradu gde sve manje vidim zelenilo oko mene, a sve više beton, đubre i zagađenje u vazduhu.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ? 
Slažem se sa vama i zaista sam promene prvo uočila kod prijatelja, porodice i ljudi koje pratim online. To nisu bile kampanje, već jednostavno svakodnevne eko navike koje sam primetila i shvatila da su lake za izvesti, a čine veliku razliku u načinu života, a i doprinosu eko zajednici.

Ja se menjam godinama po malo. Istražujem, čitam, isprobavam i gledam šta može da se uklopi uz moj život, a da čini neku razliku. I evo sada kada ste me pitali i kada sam počela da se preslišavam i nabrajam sebi šta sve radim u cilju ekološke osvešćenosti – pa to su velike promene za ovih desetak godina iza mene.

Prestala sam da koristim GSP. Svuda idem peške ili vozim električni trotinet. Automobil koristim samo za vangradska putovanja. Nabavila sam gomilu platnenih cegera koji idu i uz haljine i patike i trudim se da ih uvek imam sa sobom kada idem u kupovinu.

Koristim lepotu Kalenić pijace koja mi je u komšiliku, pa kupujem na tezgama. Odvajam čepove za Čep za hendikep, pa čak i kada sam u inostranstvu. Koristim svoju flašu za vodu ili čaše za kafu za poneti. Potpuno sam izbacila plastične slamčice i zamenila sam ih papirnim, a od skoro i staklenim. Čuvam skuvana (mlevena) zrna kafe i od njih pravim organsko đubrivo za biljke, a kapsule za aparat recikliram. Pravim svoja sredstva za čišćenje kuhinje i kupatila od sastojaka koje ima svaka kuhinja.


Jedna od mojih poslednjih eko navika koje sam uvela, jeste da obraćam pažnju na brendove koje konzumiram ili sa kojim sarađujem. U smislu, ukoliko sam u prilici, uvek biram reciklirane materijale, cruelty free kozmetiku, drvo, metal ili staklo – a najmanje plastiku. Gledam čak i kako bih mogla da iskoristim ambalaže od potrošenih proizvoda, a da opet ne bude samo gomilanje stvari po kući – već neko pametno rešenje.   

Redukovala sam kupovinu odeće na minimum, tako da u poslednjih godinu – dve nisam ništa novo kupila osim opreme za trening. Staru odeću ili doniram ili pošaljem mami moga dečka koja od pamučnih majica pravi ćilime. Isto važi i za stvari i nameštaj u kući: vrlo sam smanjila bilo kakve kupovine – jer kupovine neminovno prave nove gomile starih stvari koje više ne koristimo. Te gomile ili guše naš prostor u kom živimo ili kad-tad zatrpaju kontejnere. Koristim i posebno uživam u vintage komadima posuđa koje sam nasledila, a veliku ljudbav gajim i prema zero waste projektima koji su najčešće DIY za baštu. Ne koristim mašinu za sušenje veša i ja sam onaj dežurni redar u kući koji ide i gasi svetlo u prostorijama u kojim nema nikoga. 🙂

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?
Pa upravo te svakodnevne sitnice, koje uđu u naviku i da ne primetiš.

Skuvana zrna kafe i ljuske od jaja su sjajno organsko đubrivo za biljke, a posebno cveće.

Staklena boca za vodu za poneti je uvek bolja opcija od plastične flaše. Kupovina na pijaci – ako vam je u blizini – daje mogućnost da uopšte ne koristite plastiku pri kupovini. Staklene ili metalne slamčice su mnogo lepše od plastičnih. Cegera umesto kesa danas ima u svim bojama i dezenima. Ukoliko odvajate čepove od flaša, za godinu dana sakupite dve velike pune kutije (za čizme) plastike koja ide na reciklažu. Neka od craft piva kod nas imaju povratnu staklenu bocu. Kada potrošite staklenu kutiju od kreme, kasnije je možete koristiti da u nju sipate npr. balzam za kosu kada putujete.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?
U našoj zemlji – to bi definitivivno bila kultura reciklaže i smanjivanja otpada. Zadovoljna sam kako napredujemo, ali to mora biti i mnogo strože i mnogo brže.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?
Pijem mnogo vode i moram smisliti dobro i održivo rešenje kako da odvajam i recikliram te flaše. Takođe, volela bih da bolje baratam ostacima hrane i da imam vremena da od njih pravim obroke, umesto da čistim frižider na svaka dva dana.

Share