Moje eko navike: Ivan Ilić

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Ovog četvrtka u rubriku eko navike stiže nam Ivan Ilić, Mobile Developer iz Beograda, veliki zaljubljenik u biljke i prirodu. Ivan je kreator instagram profila @plants.rs putem kog se trudi da svoju ljubav prema biljkama prenese na druge ljude zato što veruje da biljke mogu da ulepšaju naš život i poboljšaju nam mentalno zdravlje. Za #mojeekonavike govorio je o svojim nedeljnim ritualima, kupovini namirnica na Zemunskoj pijaci, planinarenju i dugim šetnjama u prirodi, kao i o svakodnevnim trikovima koji mu pomažu da proizvodi manje otpada za sobom, efikasnije troši vodu i svojim primerom inspiriše ljude u svom okruženju.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Uvek prvo pomislim na prekomernu upotrebu plastike počevši od artikala pakovanih u supermarketima, slamčica u koktelima koje završe u moru kao i do mikroplastike koja se na kraju nađe u našem organizmu. Pored plastike pomislim i na zagađenje vazduha koje se pogoršalo poslednjih godina. Zato prijateljima uvek preporučujem kupovinu neke biljke kojom će bar u izvesnoj meri poboljšati kvalitet vazduha u svom stanu.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ? 

Uglavnom kupujem namirnice na Zemunskoj pijaci vikendom i izbegavam velike markete. Ukoliko kupujem u marketu uvek sa sobom nosim ceger da ne bi moralo da se pakuje u plastičnu kesu. Ne volim da bacam hranu tako da prilikom svake kupovine imam spisak koji pratim i ne kupujem van tog spiska. 

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Svaki dan počinjem bez društvenih mreža i prvih pola sata posvetim sebi i biljkama. Uvek posle posla volim da prošetam ili vozim bicikl i izbegavam gradski prevoz. Vikendom obično idem na planinarenje da napunim baterije ili šetam pored reke. U rancu uvek imam jedan ceger, nosim sa sobom flašicu za vodu od nerđajućeg čelika da ne bih morao da kupujem vodu u plastičnoj flaši. Trudim se da gasim vodu dok perem zube ili tokom tuširanja da bih trošio što manje vode. Ostatke od banana nekad potopim u vodu da bih napravio prirodno đubrivo za biljke i nakon par dana zalijem biljke tom vodom. Takođe, ljuske od jaja sadrže kalcijum pa se mogu osušiti, smrviti i dodati u zemlju za cveće. Na taj način izbegavam korišćenje veštačkih đubriva, a moje biljke su srećne i zdrave.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?  

Prvi veliki problem je nedostatak edukacije i svesti u srpskom društvu. Svi misle da to nije njihov problem i prebacuju odgovornost i krivicu na druge. Mislim da sa edukacijom treba krenuti mnogo ranije u osnovnoj školi kako bi se deci usadila svest o ekologiji i zaštiti životne sredine. Bilo bi dobro što češće organizovati akcije čišćenja parkova i obala reka.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Već sam počeo da radim na tome. Sam spremam skoro svaki obrok i ne naručujem online, čime dosta smanjujem upotrebu plastike koja se koristi za pakovanje hrane prilikom dostave. U narednom periodu bih želeo da izbacim aluminijumske i plastične folije. I nadam se da ću što više podići svest o ekologiji ljudima u svom okruženju.

Share