Mirisni brend Diptyque u Metropolitenu

Mirisni brend Diptyque nastao je u Parizu  1963. godine, u ulici Sen Žermen 34.  u malom butiku sa dva izloga. Trojica prijatelja okupljenih oko sličnih kreativnih ideja, dizajner, režiser i slikar, pomislili su da izlozi njihove nove radnje liče na otvoren diptih, pa je tako rođeno i ime brenda koji će se u narednih 50 godina proslaviti sofisticiranim, elegantnim, jednostavnim, a ipak intrigantnim mirisima za kuću i parfemima.

Mirisni-brend-Diptyque-u-Metropolitenu

Diptyque danas ima 36 različitih mirisnih sveća i čitav niz uniseks toaletnih voda. Ekskluzivnost jedinstvenih recepata mešanja voska sa parfemima, koji je Diptyque prvi osmislio 1963, ostao je unikatan i radi se i dalje ručno. Posude za sveće su autentični rezultat dizajna i zanatskog rada, a kompletna proizvodnja se obavlja u Francuskoj.

Osim u Bulevaru Sen Žermen, brend je otvorio još 25 butika širom sveta, brižljivo birajući gradove, ulice i prostor. Osim u brendiranim buticima, Diptyque se prodaje na još oko 80 adresa u svetu, od kojih je jedna Metropoliten parfimerija u Beogradu.

Mesto: Pariz, Bulevar Sen-Žermen 34.  Vreme: 1963. godina

Tri prijatelja okuplili su se oko sličnih kreativnih koncepta. Desmond Knox-Leet, Christiane Gautrot i Yves Coueslant slikar, dizajner prostora i pozorišni reditelj,  osnovali su Diptyque kompaniju 1961. godine.

Mirisni-brend-Diptyque-u-Metropolitenu-2

U ulici Sen Žermen našli su mali butik sa dva izloga, koja su im zaličila na diptihe starih majstora slikarstva. Nazvali su je Diptyque. S početka su se bavili svojim uhodanim poslovima: dizajnirali su print tapeta i tkanina, a ubrzo butik počeli da menjaju prema sopstvenim željama i donose u njega neobične predmete sa svojih dalekih putovanja: japanske zmajeve, danske lutke, ptice na navijanje, razglednice… sve što bi neobičnom izradom i tradicionalnom primenom u raznim kulturama privuklo njihovu pažnju. Radnja je počela da intrigira pravu publiku, željnu nesvakidašnjeg i ekstravagantnog.

Dve godine kasnije, tri su se prijatelja pozabavila kućnim mirisima, pa su se te 1963. pojavila  tri prve sveće: Hawthorne,  Tea i Cinnamon. Nekoliko godina kasnije i prva uniseks toaletna voda nazvana jednostavno: Voda (L’Eau).  Slava Diptyque sveća rasla je polako, dolsedno i diskretno. Počela je da se širi sve dalje od kvarta  Saint-Germain-des-Prés, koji je ne tako davno bilo stecište intelektualnog života Pariza i još pamtilo Sartrove korake.

Danas tako prepoznatljiv logotip u ovalnom ramu sugeriše oblik štitova rimskih legionara.  Razigrana crna slova u belom polju, zaštitni su znak na svim Diptyque mirisnim svećama, dok se na toaletnim vodama i parfemima pojavljuju  posebne ilustracije svakog pojedinačnog mirisa.

Bio je to tek početak, i tri prijatelja su tek uzimali dah za nove mirise koji će proslaviti njihov brend.

Mirisni-brend-Diptyque-u-Metropolitenu-3

Diptyque danas ima 36 različitih mirisnih sveća i čitav niz uniseks toaletnih voda. Slava je stigla, a koncept beskompromisnog kreiranja mirisa od probranih i skupih supstanci, delkatnih i jednostavnih, a ipak autentičnih, nije se menjao.  Čiste esencije i biljna ulja u voskovima biljnog ili mineralnog porekla osvojile su svet, bez bučnih promocija, slavnih imena, “selebriti” lica kao zaštitnog znaka.

Povodom proslave pedesetog rođendana 2011. godine kreirali su miris  čije se ime samo nametnulo: 34 boulevard saint germain.  Ponašali su se kao “kradljivci mirisa” u potrazi za jedinstvenim, savršenim mirisom, poput lika iz čuvenog romana Patrika Ziskinda “Parfem”. Lovili su mirise koji preplavljuju Diptyque butik, sklapali od njih Miris koji će sadržati esenciju svih Diptyque mirisa i omogućiti onom ko nikada nije kročio u radnju na Bulevaru Sen Žermen, da oseti njen duh.

Diptyque je osvajao one otvorenog duha, kultivisanog ukusa, istančane hedoniste, poznavaoce fine mirisne umetnosti koja oplemenjuje svaodnevnicu. Ekskluzivnost jedinstvenih recepata mešanja voska sa parfemima, koji je Diptyque prvi osmislio 1963. godine ostao je unikatan i radi se i dalje ručno.  Posude za sveće su autentični rezultat dizajna i zanatskog rada, a kompletna proizvodnja se obavlja u Francuskoj.

Share