Klub čitalaca po meri ljubitelja ekoloških tema

Korijen” centar za ekološku edukaciju i izdavaštvo pokrenuo je „Eko book club”, zeleni klub čitalaca u kome će se svakog meseca obrađivati po jedan naslov iz oblasti zaštite životne sredine. Članstvo u klubu je besplatno, a, kako su objasnili u najavi projekta, inicijativa je pokrenuta s ciljem otvaranja ekoloških tema za što veći broj ljudi, bez obzira na to koje su struke, i stvaranja zajednice unutar koje se proaktivno pristupa povezivanju pročitanog sa sopstvenim životnim iskustvima i doživljajima ekoloških problema. Upravo iz tog razloga, knjige koje će se čitati u okviru „Eko book club-a“ će biti većinom priručnici i naslovi iz žanra tzv. „popularne nauke”, a članovi kluba mogu predlagati štivo za buduće čitanje.

Svakog prvog u mesecu „Korijen” će objaviti koji će se naslov čitati u narednih trideset dana. Prva nedelja narednog meseca biće vreme za sabiranje utisaka i njihovu razmenu uživo, na Zoom platformi. Naslov koji se čita u junu je „Tajni život drveća”, autora Petera Volebena.

U početku, nastojaće se pokriti izdanja koja su na našem jeziku, a do kojih je moguće doći u zemljama ovog govornog područja, da bi se kasnije prešlo i na naslove na engleskom jeziku, usled ograničenosti domaće ponude. Ta ograničenost je delom i razlog zbog kojeg je „Korijen” osnovan, jer se ovaj centar opredelio i za izdavanje ekološkog štiva, pa će se u budućnosti na spisku naći i njihova izdanja.

U planu su i gostovanja ljudi iz različitih branši pod svodom zaštite životne sredine i čitanje naslova koje smatraju važnim za svoj karijerni put, kao i samih eko autora, koji će pričati o davanju doprinosa borbi protiv klimatske krize i drugih ekoloških problema kroz književno stvaralaštvo.

Iz „Korijena” objašnjavaju da ne žure, da im je cilj da se sa ljudima okupljaju oko zelenog čitanja, i da će vremenom nadograđivati koncept u skladu sa svojim, ali i idejama članova kluba.

Za prijavu je potrebno poslati kontakt podatke (puno ime i email adresu) u Instagram poštansko sanduče centra @korijen_. Organizatori napominju da, ukoliko neki mesec nemate vremena za čitanje ili vidite da je na spisku knjiga koju ste već davno pročitali, to ne treba da shvatite kao prepreku. Sastancima možete prisustvovati i u tim slučajevima, dokle god imate želju da date svoj doprinos diskusiji, kroz slušanje jednako kao i kroz izlaganje i postavljanje pitanja.

Share