Kako da pravilno zamrznete letnje plodove?

Obilje svežeg voća i povrća dostupno je ovih dana na našim pijacama, njivama i mini baštama. Kako većina sezonskog voća i povrća stasava upravo u ovom periodu, pravi je trenutak da iskoristite dostupne plodove i zaledite deo istih za period godine kada nije njihova sezona. Budući da nastojimo da se hranimo održivo, biramo domaće, lokalne proizvode onda kada im je kalendarski vreme. Kako bismo izbegli upotrebu plastične ambalaže, biramo da sami napravimo izvesne zalihe omiljenog voća i povrća za period kada na pijacama ne budu bili dostupni.

Kako se pravilno zamrzavaju proizvodi?

Osnova,  prvi koraci
  • izdvojte sveže proizvode, idealno bi bilo da je reč proizvodima koji nisu hemijski tretirani. Ukoliko niste sigurni odakle dolazi vaše voće i povrće izbegavajte ono koje je nateže ili nemoguće očistiti od pesticida. (Ukoliko niste u materijalnoj situaciji da kupujete isključivo organske proizvode, koji su i kod nas, kao i svuda u svetu skuplji u odnosu na konvencionalne, možete napraviti listu prioriteta kada je voće i povrće u pitanju. Neke kulture prirodno imaju bolju zaštitu (deblju koru) pa je manja mogućnost da su pesticidi doprli do proizvoda. Takođe, postoje i oni koje biljne štetočine i paraziti ređe napadaju pa je upotreba pesticida na njima manja. Proizvodi koji su često na meti  štetočina pa je upotreba pesticida u njihovom uzgoju u velikoj meri prisutna, a pri tome oni i prirodno imanju tanju kožicu ili su bez kore, spadaju u one koje bismo vam preporučili da kupujete organske. Kod njih je hemijsku kontaminaciju ili jako teško ili nemoguće ukloniti. U ovu grupu se ubrajaju krompir, paprika, zelena salata, krastavac, tikvice, kelj, čeri paradajz, spanać, celer, jagode, nektarine, breskve, jabuke, grožđe. O tome koje kulture imaju manji rizik od zagađenja pesticidima pročitajte ovde.)

  • operite i očistite sve pažljivo i temeljno. Uklonite peteljke i isecite plodove na približno jednake komade

  • pripremite vašu ambalažu pogodnu za zamrzavanje: tegle, aluminijumske kutije, krpe i kese sa pčelinjim voskom koje možete koristiti za proizvode koje želite da zamrznete na 2-3 nedelje.

– Pravilno zamrzavanje povrća:

Iako zamrzavanje usporava delovanje enzima, ono ga ne sprečava u potpunosti – prema tome, većina proizvoda zahteva izvesnu metodu termičke obrade, uglavnom blanširanje, kako bi se inaktivirali zreli enzimi i sačuvala boja, tekstura i ukus proizvoda koje želimo da sačuvamo.

Da biste povrće blanširali, potrebno je da oprano, pripremljeno povrće stavite u lonac sa ključalom vodom. Vodimo se razmerom otprilike litar vode po kilogramu pripremljenog povrća. Nakon blanširanja povrće potopite u hladnu (možete dodati led) vodu onoliko vremena koliko ste ga blanširali. Većina zamrznutih proizvoda može da se dobro sačuva devet do dvanaest meseci.

  1. GRAŠAK – budući da je reč o vrlo nežnom i osetljivom povrću, da bi se blanširao grašak potrebno vam je svega 5 minuta. Grašak potapate u vodu zajedno sa mahunom i posle dva do tri minuta mahune se otvaraju, i zrna možete izdvojiti. Stavljate ih u hladnu vodu sa dodatkom leda a onda zamrzavate. Na ovaj način, brzim blanširanjem čuvate korisna svojstva biljke, ukus i izgled.
  2. KUKURUZ – možete ga ostaviti svežeg i zalediti bez blanširanja, a možete ga i brzinski blanširati. Uklonite liske i svilicu, obrubite krajeve. Nakon blanširanja klipove kukuruza obmotajte pojedinačno.
  3. PLAVI PATLIDŽAN – narežite ga na kriške ili kockice, pospite solju i ostavite da se ociedi otprilike tridesetak minuta. Blanširajte na nekoliko minuta, ohladite u hladnoj vodi i ledu, dodajte malo maslinovog ulja i zaledite.
  4. PAPRIKA – sve vrste paprike uključujući i ljute i čili papričice mogu se zalediti bez ikakve termičke obrade. Kod nas najčešća metoda čuvanja paprike jeste pečenje u rerni ili na roštilju pa potpom zaleđavanje, ali ili upotreba paprike za pripremu ajvara i turšije. Međutim, dobra ideja je da se izvesna količina paprike sačuva u svom izvornom obliku u celosti ili isečena.
  5. PARADAJZ – za čuvanje paradajza možete iskoristiti neku od ove tri metode. Metoda 1: Operite, isecite paradajz na polovine, četvrtine ili ostavite cele. Osušite i spakujte ga u vrećice za zamrzavanje. Uklonite vazduh. Metoda 2: Umočite paradajz u ključalu vodu na jedan minut. Izvadite i ošuštite. Stavite na pladanj i zamrznite 30 minuta. Stavite u plastične kesice, uklonite vazduh, zaptivku i etiketu. Metoda 3: Dinstajte naseckane paradajze u tiganju pet minuta ili dok ne omekšaju. Provucite kroz sito ili mlin za hranu kako biste uklonili kožice i semenke. Ohladite i spakujte u odgovarajuće posude.
  6. TIKVICE – operite, isecite krajeve, isecite na kriške ili trakice i blanširajte u vodi tri minuta. Ohladite ih, osušite i zapakujte pa zamrznite
– Pravilno čuvanje voća:

Čuvanje voća ne iziskuje blanširanje i sve što treba da uradite jeste da izdvojite željene porcije i zamrznete ih. Ovaj „trik” sa zamrzavanjem možete koristiti čitave godine, kada god procenite da neko voće može da propadne vi ga brzinski zaledite pa kasnije iskoristite u pripremi smutija, zdravog sladoleda ili voćne salate. Dodatne ideje kako da iskoristite višak voća možete pronaći ovde.

Share