Japanska dečija igrališta pod okriljem noći postaju umetničke skulpture

Kito Fujio je 2005 godine napustio svoj kancelarijski posao kako bi se posvetio svojoj pasiji – fotografiji. Poslednjih dvanaest godina Kito pronalazi neotkrivene i zaboravljene džepove poput krovova i robnih kuća širom Japana koji imaju mini parkove predviđene za dečiju zabavu dok su roditelji zauzeti kupovinom. Nedavno je skrenuo pažnju svetske javnosti svojim noćnim fotografijama betonskih igrališta koja izgledaju poput skulptura moderne umetnosti. Džinovske skulpture životinja, robota i apstraktnih geometrijskih figura u atmosferi noći izgledaju sasvim posebno.

Japanska-decija-igralista9

Kito je fotografisao pomenuta igrališta noću osvetljujući ih samo iznutra što dodatno doprinosi naglašavanju njihove forme i kreiranju specifične atmosfere u kojoj bismo podjednako lako mogli zamisliti i muzejsku postavku i radnju horor filma.

Japanska-decija-igralista2

Japanska-decija-igralista4

Japanska-decija-igralista8

Ukoliko ste se pitali kako je moguće da i igrališta u Japanu izgledaju tako posebno i drugačije, krivac za to je slavni američki arhitekta i likovni umetnik japanskog porekla Isamu Noguchi koji je osmislio prva originalna igrališta za decu još 1933. godine, a od tada su Japanci uspešno sledili njegov primer.

Japanska-decija-igralista3

Japanska-decija-igralista7

Japanska-decija-igralista5

Japanska-decija-igralista6

Japanska-decija-igralista10

Share