Izložba NOVA PREDMETNOST u ARTE galeriji

Radomir Damnjanović Damnjan | Branko Miljuš | Radomir Reljić | Dragoš Kalajić | Dušan Otašević | Peđa Nešković | Bora Iljovski

Galerija Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) i ARTE galerija (Andrićev venac 12),

Otvaranje izložbe: sreda, 18. oktobar u 18.00

ARTE galerija predstavlja izložbu Nova predmetnost od 18. oktobra do 5. novembra 2023. godine. Na izložbi će biti postavljeni radovi sedam umetnika, koji su se 1960-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina zajedno integrisali u novu struju koju kritika najpreciznije opisuje kao novu predmetnost.

BORA Iljovski, Automobil koji je zavrsio poslednje putovanje,1968

Preko trideset radova umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Dragoša Kalajića, Dušana Otaševića, Peđe Neškovića i Bore Iljovskog biće postavljeno na dve lokacije u Beogradu – Galerija Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) i ARTE galerija (Andrićev venac 12).

Nesković, Ako pustim lava svoga videćete svoga boga, 1969

ARTE galerija i Studentski kulturni centar ovom izložbom otpočinju direktnu saradnju na realizaciji izložbenog programa u nedavno renoviranoj Galeriji Studentskog kulturnog centra. Namera ove dve kulturne institucije prvom zajedničkom izložbom je da istaknu umetnike čije karijere su u velikoj meri oblikovane i afirmisane izlaganjem u Studentskom kulturnom centru, a zahvaljujući kojima je Studentski kulturni centar postao institucija od nemerljivog značaja za razvoj savremene umetničke i kulturne scene.

Dusan Otašević, Thales Complex, 1940

U KORAK SA SVETOM
Početkom 1960-ih godina interesovanje ovih umetnika ka povratku predmetnom u slikarstvu kroz figuru, naraciju, znak, simbol, odrediće ih kao umetnike jedne nove tendenecije koja je ostavila dubok trag u razvoju umetnosti druge polovine 20. veka kod nas, a predstavljala je autentičnu varijantu tendencija koje su se tih godina razvijale u svetu.

Branko Miljuš, Sabiranje svetla, 1975

Slični fenomeni razvijali su se simultano i u Evropi i Americi, te su nove pojave različito terminološki određivane – nova figuracija, nova narativnost, nova slika, nova realnost predmeta, novi simbol, a kao jedan od vidova tih novih izraza pojavio se i britanski, a zatim i američki, pop-art. Umetničke pojave koje su se u ovom kontekstu razvijale u našem kulturnom okruženju, moguće je objediniti upravo pod terminom koji je definisao istoričar umetnosti Ješa Denegri – nova predmetnost.

Reljić Radomir, Ja sam kao malo sunce koje nestaje u moru,1967

Tokom tronedeljnog trajanja izložbe, biće održana promocija obimne i bogato ilustrovane publikacije Nova predmetnost, sa tekstovima devet istoričara i teoretičara umetnosti koji su posvećeno analizirali svih sedam autentičnih umetničkih ličnosti povezanih srodnom mišlju. Datum promocije biće naknadno objavljen. Nova knjiga u izdanju ARTE galerije čini segment edicije Kolekcionar kao kustos i selektor, kako selektovani autori predstavljaju težišta najznačajnijih domaćih kolekcija.

D. Kalajić, Aneksija, 1964

Izložba traje do 5. novembra 2023. godine.
Radno vreme galerija: ponedeljak-petak: 11–19 h, subota: 10–15 h
Ulaz: Besplatan

Share