Iz Američkog grada Ostina stižu dobre vesti: restoranima zabranjeno bacanje hrane

Prvog oktobra u američkom gradu Ostin u državi Teksas na snagu je stupio zakon koji preventira food waste. Zabrana bacanja neiskorišćene i preostale hrane velika je vest i značajan pomak u pravcu rešavanja ovog problema.

Ukoliko ne znate zbog čega je bacanje hrane pogrešno, kao i na koji način je najbolje nositi se sa viškovima hrane proeporučujemo vam da više o svemu pročitate ovde.

Zakon koji je stupio na snagu u Teksasu vlasnicima restorana i lokala koji prodaju hranu na raspolaganje stavlja nekoliko opcija za odlaganje hrane. Glavni cilj je sprečiti da hrana završi na otpadu, a kako bi se to izbeglo vlasnicima restorana se preporučuje doniranje viškova u humanitarne svrhe kao i slanje ostataka farmama koje će takav organski otpad kompostirati. Radnicima zaposlenim u ugostiteljskim objektima biće obezbeđen trening i obuka kako da vode računa o viškovima hrane i pomognu u prevenciji zagađenja prouzrokovanog truljenjem hrane na deponijama.

Grad Ostin se ovom odlukom pridružio pozitivnim primerima kakve možemo videti u gradovima Njujorku, San Francisku i Sijetlu, koji su predvodnici u bitci protiv food waste-a. Nadamo se da će ovakvi zakoni uskoro postati norma u svim razvijenim društvima iz koje, nadamo se, od koje ni mi nećemo biti izuzetak.

Share