Foto konkurs šestog Beogradskog Irskog Festivala

Beogradski Irski Festival, čije će se šesto izdanje održati od 9. do 18. marta, raspisao je foto konkurs na temu: „Granice i Periferije”, a pobednika očekuje vredna nagrada.

Granica, imenica

  1. linija koja odvaja dve zemlje, administrativne podele, ili druga područja,
  2. ivica ili međa nečega, ili deo blizu nje,
  3. ukrasni ram oko ivice nečega.

Periferija, imenica

  1. spoljašnje ograničenje ili ivica područja ili objekta,
  2. sinonimi: ivica, spoljna ivica, margina, granica, perimetar, obim, rub, pogranična linija;
  3. marginalna ili sekundarna pozicija, ili aspekt, grupe, teme ili sfere bavljenja
  4. prelazak moći iz centra na periferiju

Prijavljeni radovi mogu biti inspirisani bukvalnim ili apstraktnim interpretacijama ovogodišnje teme foto konkursa Festivala „Granice i Periferije”. Na primer, fizičke, geografske i topografske granice, kao što su reke Beograda koje su nekada formirale granice između velikih carstava (Otomansko i Austro-Ugarsko) ili manjine, imigranti i drugi članovi društva čiji se svakodnevni život odvija na margini života u Srbiji i Irskoj. Učesnici takođe mogu imati apstraktniji pristup ovoj temi, kao što je na primer granica između stvarnosti i fantazije, prošlosti i sadašnjosti, činjenice i fikcije.

Rok za slanje radova je 28. februar 2018. godine, a uži izbor učesnika konkursa biće objavljen 5. marta. Pobednika konkursa internacionalni žiri proglasiće 12. marta, kada će biti otvorena izložba fotografija koje su ušle uži izbor. Izložba će biti otvorena do 18. marta. Glavna nagrada je GoPro Kamera.

Radovi se šalju na adresu info@irishfest.rs, a sve prijavljene fotografije biće prikazane na Facebook stranici festivala. Učesnici konkursa mogu da prijave do 3 fotografije. Fotografije moraju biti u JPG formatu, 5400 x 3600 piksela, i sa najboljim kvalitetom kompresije. Fajlovi niske rezolucije neće se uzimati u obzir. Prijavljeni radovi mogu biti u boji ili crno beloj tehnici. Sva dodatna pitanja u vezi forme ili prijave radova možete postaviti putem gore navedenog emaila.

Internacionalni žiri radiće u sastavu:

  • David Pujadó, Barcelona, fotograf, vlasnik galerije, kustos i direktor Beogradskog meseca fotografije. Od 2013. živi i radi u Beogradu gde vodi fotografsku galeriju Бартcелонa u kojoj je prikazano više od četrdeset izložbi. Od 2015. godine organizuje Beogradski mesec fotografije, godišnji festival posvećen izlaganju i promociji fotografije u Beogradu;
  • Kasia Kaminska, fotografkinja i dizajnerka koja živi i radi u Dablinu u Irskoj. Član je i osnivač nagrađivanog kolektiva za dizajniranje fotografskih knjiga “Read That Image”. Izlagala je redovno u Irskoj od 2010. godine. Diplomirala je fotografiju na Dablinskom institutu za tehnologiju 2013. godine;
  • Nigel Swann, rođen 1962 u Portadownu, u Severnoj Irskoj. Studirao je na National College of Art and Design u Dablinu. Posle diplomiranja 1985. godine, sa diplomom iz skulpture, počeo je da radi u Londonu na poslovima vezanim za fotografsku industriju. Godine 1997, vratio se u Irsku i otvorio Swann Production, s ciljem da privuče i olakša rad međunarodnih fotografskih produkcija u Irskoj.

Uslovi konkurisanja:

Konkurs je otvoren za sve bez obzira na državljanstvo i profesionalni status (kako za amatere tako i za profesionalce) koji žive na teritoriji bivših jugoslovenskih republika. Nema ograničenja teme osim već opisanog u pravilima i definiciji oblasti na koju se konkurs odnosi, ili ako je drugačije utvrđeno zakonom države u kojoj se izložba održava. Prijava može biti odbijena u slučaju da sponzor ili njegov agent zaključi da ne odgovara pravilima i uslovima izložbe. Prijavljeni radovi moraju biti autorske fotografije onoga ko prijavljuje rad, na fotografskoj emulziji ili digitalne. Sama prijava rada smatraće se deklaracijom da je rad lično vaš (pseudonimi nisu dozvoljeni). Ovim učesnik konkursa dozvoljava sponzorima da delimično ili u celini reprodukuju prijavljeni materijal za potrebe publikacija i/ili medijske promocije izložbe. Ovo takođe može da podrazumeva objavljivanje materijala u niskoj rezoluciji na vebsajtu. Organizator Izložbe ne preuzima odgovornost za zloupotrebu autorskih prava. Slike mogu biti izmenjene, elektronski ili drugačije od strane autora. Prihvaćene forme fotografskih radova uključuju analognu i digitalnu fotografiju, foto-manipulaciju i kolaž.

Šesto izdanje Beogradskog Irskog Festivala (BIF), koje će se od 9. do 18. marta održati pod sloganom „Springtime In Belgrade!“, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture.

 

Share