Foto izložba Men & Dolls

Umetnica Benita Marcussen je autorka provokativne izložbe o muškarcima koji su opsednuti  svojim lutkama. Izložba Men & Dolls će biti otvorena 10.  juna u galeriji Bartselona.

Foto-izlozba-Men-&-Dolls

Početkom devedesetih godina, vajar Matt Mc Mullen stvorio je tzv. maneken lutke. Njegova inicijalna ideja bila je da radnjama odeće pruži mnogo fleksibilnije i atraktivnije lutke. Ubrzo nakon toga dobija  porudžbinu da ih  prilagodi kako bi bile apsolutno anatomski verodostojne.  Danas, 20 godina kasnije, Metova kompanija Abyss Creation prodaje 400 lutaka godišnje širom sveta.

Zajednica ljubitelja ovih lutaka uvećava se veoma brzo. Na web sajtu dollforum.com  ljudi koji razmatraju mogućnost da nabave lutku, mogu  deliti iskustva sa još 41.000 drugih korisnika koliko ih danas ima na ovom forumu.  Internet i sajtovi kao što je doll forum stvorili su jedinstvenu zajednicu vlasnika lutaka. Na forumima omogućeno im je da slobodno komuniciraju i dele fotografije svojih lutaka, bez straha da će biti osuđeni. Takođe, postoji i virtuelna pijaca gde se prodaju polovne i nove lutke.

Vlasnici lutaka kupuju odeću i šminku za svoje lutke, dok je oko 10 procenata njih koji svoje lutke percipiraju kao svoje prave supruge, te ih tako, kako dan odmiče, premeštaju po različitim prostorijama kuće. Ovi muškarci vode računa o svojim lutkama i tretiraju ih sa poštovanjem, kao svoje drage prijateljice.  Brinu o njima kao o materijalnim stvarima  sa malo više ličnosti i prisustva.  Ono što je  konstantno prisutno u mislima ovih muškaraca jeste zabrinutost oko toga kako će ih društvo percipirati, i da li će, ako izađu u javnost sa svojim načinom života, to uništiti šansu da upoznaju pravu ženu od krvi i mesa.

Da bi se napravila jedna silikonska lutka potrebno je do 80 sati. Muškarci biraju sve, počev od tela, lica, boje očiju, kose. Njihova cena se kreće od 6,509-51,143 dolara. Mnogi od ovih muškaraca koriste svoje lutke kao seksualne igračke i deo  erotske fantazije, ali neki od njih ih koriste i kao fotografske objekte i  deo umetnosti.

Foto-izlozba-Men-&-Dolls-2

Generalno, muškarci vrlo vode računa o pojavnosti svojih lutaka, pogotovo kada se one fotografišu, kada im je veoma bitno da su njihove kose i odeća u perfektnom stanju.

Uživaju da pokazuju svoje lutke na sastancima ili da putem interneta objavljuju fotografije na kojima su predstavljene u određenim situacijama. Svaki od ovih muškaraca ima različitu priču i razloge zbog kojih je član zajednice lutaka. Neki od njih su oženjeni i imaju decu, drugi su se razveli nakon više od deset godina braka.

Jedan od njih je ostavio svoju ženu neposredno pred venčanje. Muškarcima ove lutke pružaju utehu, prisutne su kada se vraćaju kućama na kraju dana. Za njih one su neko ko će ostati uz njih zauvek u godinama koje dolaze.

Benita Marcussen

“Prave je djevojke oblik i mislio svak bi, da živi

Cjelive daje i misli, da prima ih, govori, grli

Misli, u dirano t’jelo utiskuju da mu se prsti.

Boji se neće li ostat modrina na stisnutom mjestu.

On je meće na dušek bojadisan Sidonskom bojom,

Zove je ljubom svojom i nagnuti polaže često

Vrat joj u perje mekano on, ko da osjeća štogod.”

 Ovidije, Metamorfoze, mit o Pigmalionu

 Još od vremena starih Grka pa do današnjih dana, čovek teži antropomorfizaciji objekata. Rani primer mogla bi biti priča  koju je zabeležio Plinije stariji (23-79 pne) u svojoj Istoriji prirode o čoveku koji je postao opsednut Praksitelovom statuom Afrodite Knidske. On se zaljubljuje u statuu i noću krišom odlazi u hram gde je ona izložena kako bi je zagrlio.

Foto-izlozba-Men-&-Dolls-3

Još očigledniji primer je mit o Pigmalionu u Ovidijevoj verziji. Pigmalion je sačinio statuu u koju se zatim zaljubio i ophodi se prema njoj kao da je žena od krvi i mesa. Čini se da je Pigmalion koristio statuu kao svoj seksualni objekat, spavajući sa njom u postelji, plašeći se da joj može stvoriti modrice ukoliko je suviše jako dodirne. Žarko želi da statua oživi i moli boginju Veneru da joj udahne život. Starogrčka reč za statuu je zoon što znači “živa stvar” a mit o Pigmalionu i njegovoj skulpturi je verovatno osnova naših misli o tome da svaka čovekovom rukom napravljena, veštačka forma može dobiti svojstva žive stvari putem emocionalne povezanosti čoveka i njegovih neživih objekata. Lutka je stvar u obliku žene i ovim muškarcima pruža utehu, podstiče u njima osećaj privrženosti i čini da se osećaju manje usamljeno.

“Imitacija je najiskrenija forma laskanja. Da li mislim da je moguće da lutke zamene žene ili da prete da će ih zameniti? Apsolutno ne.” McMullen

Nevena Kijanović

Izložba Men & Dolls će trajati od 10-20 juna u galeriji Bartselona (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96 )

Share