Festival Deve9t – stvarajdalje

Stranci imaju taj dobar izraz self-explenatory, kod nas – samoobjašnjivo. Tako i u nekoliko prvih minuta uvodnog snimka festivala Dev9t strip umetnik Aleksa Gajić kaže: „Devet je jako dobra ideja“. Stanem, zabeležim to, klimnem glavom. Ovo je zaista dobra ideja koja donekle samu sebe objašnjava. Ništa ja tu ne bih dodala. Ipak, za sve one koji bi da dobiju više informacija od apstraktnog iskaza pripremili smo intervju priču o umetničkoj koloniji iz Ciglane, skupu neverovatno kreativnih i talentovanih ljudi svih fela, kojima je stalo da očuvaju kulturu. Ako imate tu umetničku crtu, a svi je pomalo imamo, ako volite kulturu i umetnost, ako volite „kul“ , ako ne znate gde da prošetate dete, ako biste da zaigrate uz dobru muziku… Razlozi da 10-18. jun zabeležite u agendu se nižu. Intervju i priča koji slede, dodatno će potkrepiti početnu tezu da je „Devet jako dobra ideja“, a vama poručujemo da prestanete da žalite što ni ove godine niste bili na Coachelli. Nismo ni mi, ali se zato pripremamo za sezonu festivala u Srbiji. Dev9t je, kako kroz priču saznajemo kreativna kolonija, a ne festival, ali bilo kako bilo šalje važnu poruku – #stvarajdalje.

Festival-Deve9t---stvarajdalje2

Iako je umetnost nešto što već vekovima održava kulturu svesni smo da je ona na staklenim nogama, da umetnici sve više padaju u iskušenje da stvaraju za masovnu publiku i da stvari od prave vrednosti ostaju u senci pa, pogrešnih stvari, da budemo blagi. Kako ste se odlučili da pokrenete Deve9t ? Da li je to za vas bila teška odluka?

Osetila se potreba u jednom trenutku za jedinstvenim habitatom gde bi prisutni bili oslobođeni svih stega koje im nameću ustaljene norme, pa čak i one „zabavnog“ karaktera. Odluka je bila laka, realizacija teška, ali kako smo rekli prošle godine, uspeli smo. Znamo da jesmo.

Dev9t je na prvi pogled pravi koloplet, fuzija najrazličitijih umetnosti a opet se sve nekako lako uklapa da čini jedinstven festival. Koliko je trajao proces rađanja festivala koji privlači sve generacije, od najmlađih do najstarijih?

Trebalo bi da napomenemo da mi nismo festival već umetnička kolonija, kao i da pokušavamo da ljudima (a često i sebi, jer se i nama slučajno desi da se u internoj komunikaciji nazovemo pogrešnim imenom) pojasnimo šta to u stvari znači. Razlika između festivala i umetničke kolonije je pre svega u zastupljenosti, gde je kod nas svaka grana umetnosti podjednako tretirana i ima istu važnost. Dalje, ta zastupljenost i otvorenost sa naše strane za razliku od „klasičnih“ festivala (gde postoji jasna podela na izvođače, publiku i staf) se prenosi sa umetnika na posetioce, sa posetilaca na organizatore i sa organizatora na umetnike, gde ta fuzija dobija svoj puni oblik koji nije ograničen okvirima, već se kontinuirano širi, a i domaćini i gosti su svi istovremeno i učesnici koji svojim delima daju pun doprinos umetnosti a i jedinstvenom osećaju koji je malo teže ovako opisati, ali ga je još teže zaboraviti kada se jednom doživi. Od ideje do ostvarenja je prošlo nekoliko meseci, da konkretno odgovorimo na pitanje, uz neke klasične „porođajne muke“ a i neke tipične samo za nas, da ne otkrivam baš sve. 🙂

Sada je već opštepoznato da dobra ideja više nije dovoljna. Potrebno je pokriti i osmisliti niz drugih apekata, od tehničih detalja, preko društvenih mreža do lokacije. Mesto je, prema našem mišljenju, ono što od ideje pravi umetničko stratište, te zašto Ciglana?

Ciglana je simbol propasti nekih ideja, postapokaliptični ambijent na čijem poprištu pokušavamo da ostvarimo neke nove početke, drugačiji pogled na svet, koristeći ono najbolje što je preostalo i miksujući ga sa onim što će tek doći. Nema boljeg simbola za prolazak kroz Portal.

Festival-Deve9t---stvarajdalje

S obzirom da je jedna od misija Dev9t tima očuvanje kulture, zanima nas kakav je vaš pogled na trenutno stanje u kulturi, kako kod nas tako i u regionu? Kakva estetika je prema vašem mišljenju danas na ceni, ima li dovoljno prostora za sve ideje, ili se nekim slučajem radi o manjku ideja?

Nikako se ne radi o manjku ideja, radi se o pritisku psihodžiberizacije i ukalupljivanju svega što preti da bude slobodno, gde ako ne ispunjavate neka nametnuta merila, prevashodno komercijalna, a koja gađaju najniže porive, onda ni ne postojite. A ono što kod nas ne postoji jesu kalupi koje odbacujemo i zahvalni smo našim partnerima koji su to i prepoznali, ima još uvek i kompanija kojima je poznata ta razlika.

Kako vidite položaj vašeg festivala sada, a kako zamišljate njegov dalji razvoj?

Teško je govoriti o položaju naše umetničke kolonije, a ne pomenuti opet društvo u celini. Trenutno se ne bi doticali toga, ovo treba da bude jedan pozitivan i optimističan prikaz, entuzijazma nam ne manjka, raspoloženi smo da pokušamo da promenimo neke stvari, a ako ne da promenimo, onda bar da pružimo utočište za sve kreativne individue ovog društva.

U našem magazinu stalno predstavljamo fenomenalne i talentovane ljude iz Srbije, kojih zaista ima puno, vaš “festival” je, na kraju krajeva, jedan od dokaza. Šta je po vašem mišljenju dovelo do toga da se mladi kreativci suočavaju sa marginalizovanim položajem i brojnim preprekama na putu realizacije svojih ideja? Zašto je tako teško dobiti podšku i prilku da pokažeš talenat?

Ne samo mladi, bavljenje umetnošću je teško breme za sve uzraste, pogotovo profesionalno. Šta je dovelo do toga? Pa opšti javašluk i raspad u svim porama društva u poslednjih 25 godina, što je doprinelo da podrška i finansije ne postoje i za mnogo „važnije stvari“, prema onoj piramidi potreba čoveka. E sad, kad je već to tako, odlučili smo se da mi pružimo tu priliku, uz samo jednu molbu odgovornima za marginalizaciju – kada već ne pomažete, bar nam nemojte odmagati. Jednostavno dopustite.

Tema ovogodišnjeg “festivala” je Portal. Da li biste našim čitaocima mogli da date kroki predstojećeg događaja. Prošle godine su mnoga poznata lica, Ida Prester i Marčelo kao samo neka od njih, podržala i učestvovala na “festivalu”. Šta nas i ko očekuje kada prođemo kroz Dev9t portal u junu ove godine?

Očekuje nas veliki broj ličnosti koje su odlučile da sa drugima podele ono što nose u sebi, u vidu performansa, izložbi, koncerata, DJ nastupa, kreativnih radionica, tribina, panela, filmova, predavanja i zanata. To je Dev9t, to je taj prolaz kroz Portal, u svet u kome nije svako samo za sebe, već naprotiv.

Festival-Deve9t---stvarajdalje3

Verujemo da vam je teško da odaberete, ali koju tačku prošlogodišnjeg programa biste posebno izdvojili? Čemu se u sklopu novog programa unapred radujete ovog leta?

Najveća i najbolja tačka prošlogodišnjeg programa je Dev9t, tačnije ljudi. Ne jedan, već svi. Ono što su svi prisutni na festivalu isporučili ne može se opisati rečima i sigurni smo da će i ove godine biti tako, to jest još bolje.

Prve godine “festival” je posetilo oko 20.000 kakva su vaša predviđanja za ovu godinu?

Uvek očekujemo i uvek ćemo očekivati sve više posetilaca ali i učesnika. Verovatno ćemo jednom dostići neku granicu ali samo u smislu fizičkog odnosno prostornog kapaciteta. Što se tiče ostalih limita, tu smo da ih rušimo.

Kao uvertiru EXITu Dev9t nam dovodi Die Antwoord. Kakva su vaša očekivanja povodom nastupa? Da li će posetioci osetiti atmosferu nekih od inostranih festivala koji privlače mnoge sa naših područija ili je ipak reč o sasvim posebnom ugođaju za sve ljubitelje neobičnog ritma?

Rekao bih i jedno i drugo. Exit je nasumnjivo najveći ali i naš prijateljski festival koji svojim programom gostuje na Dev9t i sigurno će se u samom nastupu i organizaciji koncerta osetiti specifičan duh i karakterističan exitovski vajb koji će biti verno prenesen, a u Die Antowoord ne sumnjamo. Postoje i drugi festivali koji se bave različitim vrstama umetnosti, a na Dev9t nailaze na otvorena vrata u prezentaciji svog opusa, poput Cinema City-a, S3Pa, itd… Zahvaljujući dobroj saradnji i Dev9t takođe ima priliku da na pomenutim festivalima predstavi umetnost na najbolji način. Nazvao bih to jednom dobrom simbiozom. A dobra simbioza je i nešto što ne smemo zaboraviti da pomenemo – nastup Juana Atkinsa sa Beogradskim simfonijskim orkestrom koji će takođe biti veliki spektakl.

Festival-Deve9t---stvarajdalje4

Dobra vest je da u sklopu “festivala” organizujete i nagradni konkurs iz oblasti stripa, mode, fotografije, arhitekture i književnosti, te izrade vatrogasnog odela i vozila. Dajemo vam prostor da u nekoliko rečenica pozovete i ubedite ljude kreativnog duha, one stidljive i manje odvažne pre svega, da napišu koji redak ili sastave svoju „šklopoc-i-ju“.

Imamo ukupno više od 15 umetničkih konkursa na ovogodišnju temu naše kolonije – Portal, u kojima svako može da izrazi drugu stranu sebe, prođe kroz prolaz u drugu realnost, oslobodi svoju umetnost okova i pokaže šta je to u čemu sebe vidi kao stvaraoca. Konkursi su namenjeni ljudima svih godišta, profila i delatnosti jer je naš stav da je svaka osoba umetnik za sebe i radi kreativan posao, samo mu je potreban prostor da to iskaže. Što se stidljivosti tiče, nemojte se ustručavati, slobodno šaljite svoje radove, postavite pitanja, adresa je dev9t.com/konkursi. Kao što kaže jedan od prošlogodišnjih slogana, “bez vas je Dev9t – nula”.

Kako izgleda jedan radni dan Dev9t tima, pogotovo kako se manifestacija približava?

Početak je isti kao i na svakom drugom radnom mestu, kanc odnosno ofis u određeno vreme, i tu otprilike počinje i prestaje svaka sličnost. Teško je u tančine opisati šta se sve dogodi u toku jednog radnog dana, recimo samo da je karakteristično to da smo svi tu za sve, postoji opšta podela poslova ali i volja da se uskoči i pomogne u onom što nije uzak opis posla. Dalje, kako se festival bliži, sve je manje vremena i mogućnosti, ali sve više ideja, čime je i zadovoljstvo zbog rešenja veće. Pratite sajt dev9t.com i Fejsbuk stranicu i imaćete širu sliku kako se mašta postepeno pretvara u realnost.

Fotografije: Bojan Vasiljević

Share